درست است که معمولاً از کلمه خیانت در روابط عاطفی، زناشویی یا عاشقانه استفاده میشود، امّا متاسفانه این کار در خیلی از دورههای زندگی انسانها اتفاق افتاده و در طول تاریخ، سرنوشت ملتها و افراد زیادی را تا همیشه تغییر داده است.
وقتی که شما از کسی که بیشترین اعتماد را به او داشتهاید خیانت میبینید، دیدتان به هر کس و هر چیز دیگری که قبلا به آنها اعتماد داشتهاید، کاملاً تغییر میکند. در اینجور موقعها، آدم بیشتر خودش را سرزنش میکند که چرا چنین حماقتی کردم؛ ولی یک وقتهایی هست که مجبور به بخشیدن میشوید. اینجاست که باید از خودتان بپرسید آیا بخشش خیانت کار درستی است؟ چه مزایایی برای من دارد؟ اصلاً چطور باید ببخشم؟
همه این سوالات در شرایط مختلف، جوابهای متفاوتی دارند. امّا من هم دوست دارم نظراتم را به شما بگویم تا بتوانیم در کنار هم تصمیم درستتری بگیریم.
آیا بخشش خیانت کار درستی است؟
خیانت اتفاقی است که هیچ آدمی در هیچ دورهای از زندگی انتظار روبرو شدن با آن را ندارد. خیانت معمولاً از طرف کسانی پیش میآید که بیشترین آشنایی را با شخص داشته و از همه نقاط ضعف و قوت او اطلاع دارند. وقتی که آدم با خیانتی از طرف همسر، دوست، همکار یا همکیش خود مواجه میشود، احساس سردرگمی و خفقان زیادی درونش سراغش میآید.
اولش گیج و بی اطلاع دنبال دلیل این اتفاق است، بعد برای خودش فرضیههایی میچیند و بعد هم خودش را سرزنش میکند که چطور نفهمیدم چه بلایی دارد سرم میآید. امّا بیاید این واقعیت را بپذیریم که خیانت اتفاقی است که هیچ وقت نمیتوان آن را پیشبینی کرد. برای همین هم هست که قطعاً آسیبش کم نیست. ولی خُب تا کی میتوان به این سرزنش کردنها و غصه خوردنها ادامه داد؟ این خودخوریها چه دردی از شما دوا میکند؟
منظورم این است که بالاخره یکجا باید این کارها را تمام کرد. بخشش خیانت و خیانت کار، شما را از لحاظ روانی هم در شرایط بهتری قرار میدهد. من متوجه هستم که روبرو شدن با این مسئله ضربه بسیار بزرگی را به هر کسی در هر سنی وارد میکند، امّا ادامه دادن به فکر کردن در مورد آن نه تنها چیزی را حل نمیکند، بلکه باعث خراب شدن روزهای خوش زندگی هم میشود.
بنابراین سعی کنید با این مسئله طوری برخورد کنید که بعدها حسرت روزهایی را که بخاطر درگیر شدن با فکر و خیالهای بعد از خیانت تلف کردهاید را نخورید.
بخشش خیانت چه مزیتی برای من دارد؟
بعد از روبرو شدن با اتفاقاتی مثل خیانت، آدمها منطق خود را از دست میدهند و نسبت به هر چیز دیگری که با آنها روبرو میشوند، بدبین هستند. ولی به این فکر کنید که آدمها در طول زندگیشان با اتفاقات و مشکلات زیادی مواجه میشوند. اگر قرار باشد که برای هر موضوعی زانوی غم بغل بگیرند یا حس خشم و تنفر از خودشان نشان بدهند، پس کِی میتوانند زندگی کنند؟
به نظر من بعضی اتفاقات در زندگی پیش میآیند تا ما قدر آدمها و لحظات خوب زندگی را بیشتر بدانیم. پس چرا باید وقت انرژی خود را صرف افکار منفی و آدمهای بیارزش کنیم تا همین لحظات خوبی را هم که داریم از دست بدهیم؟ بخشش خیانت بیشتر از هر کسی، مزیتهای زیادی برای خودتان دارد. برای اینکه بیشتر متوجه این موضوع شوید، چند مورد از مزایای بخشش خیانت را به شما معرفی میکنم:
- استرس کمتر
- سلامت روانی بهتر و بیشتر
- افزایش احساسات مثبت
- کاهش عواطف منفی
- داشتن روابط مثبت با دیگران
- رهایی از احساسات محدود کننده
- رشد و پیشرفت در زمینههای مختلف
- احساس قوی بودن
- افزایش اعتماد بنفس
چطور باید خیانت را ببخشم؟
چطور میتوان این اتفاق تلخ را بخشید؟ این ضربه چطور فراموش یا هضم میشود؟
قبل از هر چیز، این را بگویم که اگر این کار را درست و اصولی انجام ندهید، باز بعد از یک مدت بر میگردید سر نقطه اول. ولی اگر راهش را بدانید، خیلی راحت میتوانید این اتفاق را هضم کنید و کسی که به شما خیانت کرده را ببخشید. حالا فکر میکنید راهش چیست؟ به چیزهایی که میگویم خوب دقت کنید:
بخشش خیانت را درک کنید
بخشیدن خیانت این معنی را ندارد که شما از کنار آن بگذرید و آن را بپذیرید. بخشش خیانت یعنی اینکه شما خودتان را از حس خشم و نفرتی که بعد از این اتفاق در شما ریشه کرده، خلاص کنید. تازه از شر کینههایی که در دلتان بوجود آمده هم آزاد میشوید. وقتی شما این کار را میکنید، خودتان را از وابستگی به آن شخص رها کردهاید. یعنی دیگر آن قدر به او اهمیت نمیدهید که بخواهد بخشی از ذهن یا زندگی شما را درگیر خودش کند. چنین شخصی ارزش این موقعیت را ندارد.
دلیل بخششتان را برای خود مشخص کنید
هر کسی در هر جایگاهی، بالاخره دلیلی برای بخشیدن خیانت دارد. اگر این خیانت در روابط عاطفی اتفاق بیفتد، بخشش باعث میشود که زودتر از افکار آزار دهندهای که برایتان پیش آمده رها شوید. اگر در کار یا روابط اجتماعی این اتفاق برایتان افتاده، ببخشید تا بتوانید خودتان را به جایگاهی بالاتر و آزادتر برسانید. تا وقتی درگیر فکر کردن به این اتفاق باشید، نمیتوانید برای پیشرفت و جلو رفتن تمرکز کنید.
خودتان را تحت فشار قرار ندهید
درست است که برای خلاص شدن از درد خیانت باید آن را رها کنید، ولی خُب قرار نیست خودتان را بخاطر این کار اذیت کنید. بالاخره شما با یک ضربه روحی مواجه شدهاید که هضم آن کار راحتی نیست. باید به خودتان زمان بدهید تا بتوانید راحتتر با این مسئله کنار بیایید. فشار آوردن زیاد به خودتان درباره این موضوع فایدهای ندارد که هیچ، نتیجه برعکسی هم برای شما خواهد داشت.
تکلیفتان را با آینده مشخص کنید
بعضی خیانتها آن قدر سخت و وحشتناک هستند که شما به هیچ وجه نمیتوانید بازگشت دوباره آن را تصور کنید. قبل از هر چیزی باید به این مسئله فکر کنید که تا چه حد به فرد وابستگی دارید. خیلی اوقات هست که آدم این شخص را میبخشد و کینهها را از دلش خارج میکند امّا دیگر ارزشی برای بازسازی رابطه ازدست رفته قائل نیست.
درواقع اهمیتی نمیدهد که راه برگشت و شروع دوباره برای این رابطه وجود دارد یا نه. مسئله مهم دیگری هم که حتماً باید به آن دقت داشته باشید این است که ببینید این فرد خیانت کار از کاری که کرده پشیمان هست یا نه؟ اصلا تلاشی برای جبران و بهتر کردن شرایط از خود نشان میدهد یا هیچ اهمیتی برایش ندارد؟
احساساتتان را بپذیرید
احساساتی که بعد از خیانت دارید را بپذیرید. اینکه احساس شرمندگی، ناراحتی یا مثلاً ساده لوح بودن داشته باشید، کاملاً طبیعی است. این احساسات باید روال طبیعی خودشان را طی کنند. امّا حواستان باشد که زیادهروی نکنید و خودتان را در این احساسات ناراحت کننده غرق نکنید.
برای هضم شرایطی که بعد از خیانت برای هر کسی پیش میاد، بهترین کار اینه که احساساتی که براش بوجود اومدرو بپذیره تا بتونه راحتتر این قضیرو هضم بکنه. پس اگه نسبت به این شخص حس تحقیر یا انزجار داشته باشید، اصلا حس نکنید که آدم ضعیفی هستین چون کاملا طبیعی و درسته!
برای کسی که به شما خیانت کرده نامه بنویسید
شنیدن این حرف ممکن است برای شما مسخره یا حتی ناراحت کننده باشد که چرا باید نامه بنویسم؟ اصلاً چطور به کسی که به من خیانت کرده نامه بنویسم؟
اجازه بدهید برایتان توضیح دهم . . .
نامه درمانی روشی است که خیلی مشاورین و روانشناسهای متخصص به مراجعه کنندههایشان توصیه میکنند. در نامهای که مینویسید، هر آن چه که نسبت به آن فرد در ذهن شما میگذرد را موبهمو یادداشت کنید. احساسی که شما نسبت به این اتفاق و آن شخص دارید، تصوراتی که قبل از این خیانت و بعد از آن در ذهن شما بوجود آمده، کاری که دلتان میخواهد با این شخص بکنید، همه و همه چیزهایی هستند که شما باید در این نامه بنویسید.
این نامه را نگهدارید و چند روز بعد دوباره آن را بخوانید، بعد ببینید اهمیت چیزهایی که در آن نامه گفتهاید باز هم به اندازه قبل هست یا نه؟ قرار نیست شما این نامه را بفرستید یا کسی از آن خبردار شود. شما در این نامه احساساتی را مینویسید که با گذشت زمان کمکم برایتان کم اهمیت و قابل بخششتر میشوند.
حتماً با یک حامی در مورد این اتفاق صحبت کنید
خیلیوقتها هضم اتفاقی مثل خیانت کار آسانی نیست و احتیاج به شخصی دارید که بتوانید در مورد آن صحبت کنید. شخصی که برای حمایت و صحبت انتخاب میکنید، بهتر است فردی باشد که با او راحت باشید؛ امّا منظورم راحتی تا حدی است که شما را قضاوت یا سرزنش نکند. سعی کنید با کسی صحبت کنید که علاوهبر آرام کردن شما، راهحلهایی منطقی و درستی هم برای مواجهه با این مشکل به شما پیشنهاد دهد.
سراغ روشهایی بروید که آرامشتان را بیشتر میکنند
قرار نیست خودتان را درگیر این اتفاق نگه دارید و زندگیتان را به کُل تعطیل کنید. بالاخره کمکم باید به زندگی عادی برگردید و فعالیتهای جدیدی را شروع کنید. برای این کار باید روشهای مثبت و پر انرژی را انتخاب کرد. کارهایی را انجام دهید که آرامش و تمرکزتان را بیشتر میکنند. ورزشهایی مثل یوگا یا مطالعه، گوش دادن یا تمرین موسیقی و هر راهحل دیگری که انرژی مثبتی به شما میدهد، جزو این کارها محسوب میشوند.
از دستش نده: تاثیر مدیتیشن بر افسردگی
خلاصه مطلب
خیانت اتفاق تلخی است که ممکن است برای هر کسی در هر زمینهای اتفاق بیفتد. مسئله مهم این است که چطور میشود شرایط بعد از آن را کنترل کرد و دوباره به زندگی برگشت. برای این کار باید روشهای درستی را انتخاب کنید تا نتیجه بهتری بگیرید. قرار نیست چیزی را فراموش کنید؛ فقط باید ببخشید. اینکه خیانت را ببخشید، اصلاً نباید به معنی فراموش کردن گذشته باشد و هیچ درسی از آن نگیرید.
شما خودتون یا اطرافیانتون تجربه موفقی توی بخشش خیانت داشتین؟ چه حسی تویِ وجودتون بوده؟