نرگس سیفی | مربی فیتنس

فیتنس  ∙  تناسب اندام  ∙  مربی

اشتباهات رایج در روابط عاطفی | چطور یک رابطه عالی داشته باشیم؟

اشتباهات رایج در روابط عاطفی

سوال مهمی که در بیشتر روابط عاطفی شکست خورده یا دچار اختلاف پیش می‌آید، این است که چه کسی مقصر واقعی است؟ چه رفتار یا صحبت‌هایی پیش آمده که کار یک رابطه عاطفی را به اینجا رسیده و دو طرف را نسبت به همدیگر سرد و دلخور کرده است؟

اگر اختلافی در هر رابطه‌ای پیش بیاید، دو نفر مقصر هستند؛ حالا یکی کمتر و یکی بیشتر. امّا اگر مشکل و تقصیرات مشخص شوند، راحت‌تر می‌شود اختلافات را برطرف کرد. ارزش و اهمیت یک رابطه عاطفی در خیلی از مواقع به قدری زیاد است که ممکن است هر طرف برای حفظ رابطه‌شان، حتی از خودشان هم بگذرند.

اما آیا این کار نتیجه خوبی دارد؟ می‌تواند اشتباهات روابط عاطفی را برطرف کند؟ به نظر من بیایید قبل از هر چیز، ببینیم که اصلاً این اختلافات از کجا شروع می‌شوند؛ موافقید؟

 

اشتباهات رایج در روابط عاطفی از کجا شروع می‌شوند؟ 

 یک رابطه عاطفی می‌تواند رابطه زناشویی، نامزدی و یا حتی دوستی و آشنایی قبل از ازدواج باشد که به واسطه آن‌ها، دو نفر از فرهنگ و تفکرات کاملاً متفاوت در کنار هم قرار می‌گیرند. 

اختلافات در روابط عاطفیاکثر اختلافاتی که در روابط عاطفی پیش می‌آیند، به این دلیل اتفاق می‌افتند که دو طرف از نیاز‌ها و خواسته های همدیگر، درک خوبی ندارند. خیلی وقت‌ها پیش آمده که پای حرف های یکی از دو طرف یک رابطه نشسته‌ایم و از آن‌ها شنیده‌ایم که من هر چه لازم بود را برایش فراهم کردم، نگذاشتم آب توی دلش تکان بخورد، بیشتر از هر کس، حتی خودم به او توجه کردم، نمی‌دانم چرا این‌طور شده؟

عزیزانم سَوای اینکه ممکن است برخی افراد شخصیت مسمومی داشته باشند و همین مسئله روابط را به بُن بست برساند، یکسری رفتار‌ها هست که باعث بروز مشکل می‌شوند.

خیلی وقت‌ها اختلافات و مشکلات به وجود آمده در روابط عاطفی می‌توانند تا حدی نگران کننده و تنش زا باشند، که یک نفر یا هر دو نفر در رابطه عاطفی را دچار استرس شدید کند.

هر رفتار یا حسی که بیش از حد و اندازه نرمالش ابراز شود، شرایط را برای هر دو طرف سخت و غیر قابل تحمل می‌کند. این مسئله شامل همه رفتار ها، حتی عشق و علاقه می‌شود. بعضی وقت‌ها روابط عاطفی، به خاطر ابراز علاقه بیش از حد به بن بست می‌رسند.

بعضی از آدم‌ها از شدت بی توجهی با یکدیگر به مشکل می‌خورند، بعضی‌ها هم از علاقه زیاد از آن طرف بام می‌افتند و اختلافات را به وجود می‌آورند. وقتی به این اندازه‌ها بی توجه شوید، کم‌کم دعواها، اختلاف نظر‌ها و بهانه‌جویی‌ها شروع می‌شود و در اکثر مواقع هم کسی که تمام وجودش را وقف رابطه عاطفی کرده است، بیشترین آسیب را می‌بیند.

 

محبت کردن بدون توقع محبت دیدن؟ 

شاید خیلی از شما بگویید که محبت کردن در رابطه عاطفی باید بی توقع و چشم داشت باشد. درست است امّا آیا برای همه چیز باید همین‌طور بود؟

 ذات انسان همیشه طوری بوده است که در مقابل محبتی که ابراز می‌کند، انتظار دریافت محبت را، هر چقدر هم ناچیز، دارد.  وقتی با رفتاری غیر از این مواجه شود، دچار ناامیدی و ناراحتی می‌شود.

اختلافات در روابط عاطفیهمینطوری می‌شود که چنین شخصی کم‌کم دنبال مشکل و ایراد کارش می‌گردد و وقتی به نتیجه‌ای نمی‌رسد، سراغ این فکر‌ها می‌رود که حتماً من مشکلی دارم، شاید آن قدری که باید برایش کافی نیستم یا کمبودهای من بیشتر از چیزی است که بتواند با آن‌ها کنار بیاید.

اتفاقاً بعضی وقت‌ها حساسیت بیش از حد و پافشاری رو مشکلات و ضعف‌ها، می‌تواند شروع یک اختلاف بزرگ و بوجود آمدن سوتفاهم های زیاد شود. پس مشکلات در روابط عاطفی، از هر جنسی که باشند، به هر دو طرف رابطه بستگی دارند.

این‌طور نیست که همه تقصیر‌ها گردن یک نفر بیفتد. شاید سهم زن یا مرد در مشکلات و اختلافات عاطفی یکسان نباشد و تقصیرات یکی، بیشتر از دیگری باشد، امّا امکان ندارد که یک نفر کاملاً مقصر باشد و دیگری کاملاً بی گناه!

 

چند اشتباه رایج در روابط عاطفی 

هر اختلافات که در یک رابطه عاطفی وجود دارد، معمولاً بخاطر یکسری مشکلات ساده بوجود می‌آیند. ولی اگر بتوانیم هر چه زودتر جلوی این مشکلات حتی ساده را هم بگیریم، به رابطه‌مان برای به وجود نیامدن مشکلات بیشتر کمک می‌کنیم.

منظور من از این اشتباهات، اشتباهاتی است مثل:

 

بی توجهی به اولویت‌ها

یکی از مواردی که در اکثر رابطه‌های عاطفی وجود دارد، بی توجهی به اولویت‌هایی است که در رابطه برای هر دو طرف وجود دارد. چون هر رابطه وِیژگی و شرایط خاص خودش را دارد، نمی‌توانم چند موضوع را اسم ببرم و  بگویم که مثلاً موضوع A، موضوع B و موضوع C، اولویت‌های یک رابطه عاطفی هستند.

این شما هستید که باید فکر کنید چه چیز‌هایی بین شما و شریک عاطفی‌تان وجود دارد که نسبت به موضوعات و مسائل دیگر، اهمیت و اولویت بیشتری دارد؟

مثلاً وقتی شما می‌دانید که خانم شما نسبت به تاریخ رویداد های مهم زندگی، مثل تاریخ تولد یا سالگرد ازدواج حساس است و این‌ها برایش اولویت دارند، حتماً یک جایی آن‌ها را یادداشت کنید.

شاید شما خیلی شریک عاطفی خودتان را دوست داشته باشید و برایتان ارزشمند باشد، ولی واقعاً بی توجهی به همین اولویت‌ها و موضوعات ساده، می‌تواند باعث شود پارتنر شما فکر کند که اصلاً برایتان اهمیتی ندارد.

 

عدم توجه به نیازها 

یک رابطه عاطفی سالم زمانی به نتیجه می‌رسد که هر دو طرف نسبت به نیازی که طرف مقابل‌شان دارد، اهمیت قائل شوند و به آن‌ها توجه کنند.  وقتی شما توجه و اهمیت دادن به ساده‌ترین خواسته‌هایتان را از طرف پارتنر و شریک عاطفی‌تان دریافت می‌کنید، اعتماد به نفستان بیشتر می‌شود و احساس ارزشمند بودن می‌کنید. 

در نتیجه شما هم برای جبران این رفتار، توجه بیشتری به حرکات و خواسته‌های فرد مقابلتان نشان می‌دهید. احتیاجی نیست که حتماً به دنبال یک شرایط خاص و سخت برای ابراز توجه و علاقه در رابطه عاطفی خود باشید.

باور کنید اهمیت دادن‌ها لازم نیست خیلی سخت و پیچیده باشند. حتی در مواقعی که مثلاً طرف مقابل‌تان دچار سردرد ساده شده است، اهمیت دادن، می‌تواند بسیار برایش با ارزش باشد. فکر نکنید حتماً باید اتفاقات خیلی سختی در زندگی پارتنرتان بیفتد تا نیاز به همدردی شما داشته باشد.

 

پیش داوری و قضاوت

یکی از اصلی‌ترین کار‌هایی که خیلی از آدم‌ها (اصلاً تعدادشون کم نیست!) با انجام آن باعث ایجاد اختلاف و حتی دعوا در روابط عاطفی خود می‌شوند، زود قضاوت کردن است. وقتی اتفاقی بین شما و شریک عاطیفی‌تان می‌افتد، باید حتماً دربارۀ آن باهم صحبت کنید. نگویید حتماً خودش می‌داند که چه کار کرده! این بدترین اشتباهی است که می‌توانید در چنین موقعیت‌هایی مرتکب شوید.

درک خانم‌ها و آقایان از موضوعات مختلف با یکدیگر فرق دارد. شاید یک مسئله جزئی از نظر یک خانم خیلی اهمیت داشته باشد امّا همین را اگر به همسرش بگوید، حتی متوجه نشود که چرا انقدر برای خانمش اهمیت دارد.

پس بهتر است قبل از اینکه خودتان ببُرید و بدوزید، با شریک زندگی‌تان دربارۀ هر چیزی که ناراحت‌تان کرده حرف بزنید. این حرف زدن را اگر هر دو بلد باشید، 99 درصد مشکلات خودش حل می‌شود!

 

نشان دادن وابستگی بیش از حد

بعضی از خانم‌ها یا حتی آقایان فکر می‌کنند که با نشان دادن وابستگی و علاقه بیش از حد، می‌توانند شریک عاطفی‌شان را بیشتر جذب کنند؛ امّا از این خبرا نیست.

 آدم‌ها به‌طور ذاتی و فطری همیشه جذب کسانی می‌شوند که در عین لطافت و مهربانی، استقلال داشته باشند و به دیگران بیش از حد، وابسته نباشند.  دقیقاً در یک رابطه عاطفی هم همین‌طوری است. یعنی خانم یا آقایی که خود را وابسته به پارتنرش نشان می‌دهد، نه تنها او را برای خود حفظ نمی‌کند بلکه باعث دور شدنش هم می‌شود.

 

ارکان اساسی حفظ یک رابطه عاطفی چیست؟

مسائل مهمی که دو آدم مستقل از نظر فکری و اجتماعی را در یک رابطه عاطفی کنار هم نگه می‌دارد، علاقه، احترام و تفاهم است.

حالا اگر فقط یکی از این‌ها جایی در یک رابطه نداشته باشد، به زودی دچار تنش و اختلاف می‌شود. این اختلاف هم تا جایی است که اگر به موقع آن را ترمیم نکنید، دیگر رابطه‌ای باقی نمی‌ماند که بتوان اسم آن را رابطه عاطفی گذاشت.

این سه رکن اساسی، موارد مهمی هستند که اگر در روابط عاطفی به آن‌ها توجه شود، می‌توانند باعث محکم‌تر شدن و بیشتر شدن کیفیت یک رابطه عاطفی شوند. شاید در نگاه اول با خودتان بگویید که خُب این را که هر کسی می‌داند، دیگر احتیاجی به گفتن نیست، امّا اشتباه نکنید؛ مسئله ما در اختلافات عاطفی که پیش می‌آید دانستن این موضوعات نیست، بلکه فهمیدن و عمل کردن به آن‌هاست.

رابطه عاطفی موفق

تویِ رابطه عاطفی موفق، تا وقتی دو طرف نسبت بهم علاقه کافی داشته باشن، احترام همدیگرو تحت شرایطی نگه دارن و با حرف زدن راجع به خواسته‌هاشون به تفاهمی که لازمه برسن، دیگه هیچ مشکل و سختی نمیتونه این رابطرو به اختلاف و شکست برسونه.

 

 

بله کاملا درست است، از نظر من هم هر آدم بالغ و نرمالی می‌داند که یک رابطه عاطفی سالم احتیاج به احترام، علاقه و تفاهم دارد، امّا چند درصد به آن عمل می‌کنند؟

تازه شاید خیلی‌ها فکر کنند که عمل کردنش هم راحت است ولی وقتی در شرایط هیجانی و احساسی قرار بگیرند، متوجه می‌شوند که چقدر مدیریت و ابراز این موارد سخت است.

بگذارید یکی‌یکی منظور از هر کدام‌شان را توضیح بدهم:

 

حفظ حرمت و احترام

نکته مهمی که در هر رابطه‌ای چه عاطفی، چه کاری و چه اجتماعی باید به آن توجه داشته باشید و تحت هیچ شرایطی نباید آن را نادیده بگیرید، حفظ حرمت‌ها و احترام است.

همیشه به این موضوع فکر بکنید که هر اختلافی یا به صلح و دوستی ختم می‌شود و یا در نهایت به اتمام می‌رسد،  امّا تنها چیزی که در ذهن هر دو طرف باقی می‌ماند، صحبت‌ها و رفتار‌هایی است که در چنین موقعیت‌هایی، از طرف مقابل‌شان دیده‌اند

توصیه من این است که تحت هر موقعیت و شرایطی طوری رفتار کنید که شخص مقابل‌تان به احترام حرمت و شخصیتی که برای خود حفظ کرده‌اید، خیلی از رفتار‌ها و حرف‌هایی که در شأن یک رابطه عاطفی سالم نیست را کنار بگذارد.

 

ابراز علاقه 

نکته مهمی که در بعضی از رابطه‌های عاطفی، مخصوصاً آقایان توجه زیادی به آن نمی‌کنند، ابراز علاقه به شیوه‌های مختلف به ویژه به‌صورت کلامی است. لطفاً این حرف‌ها که "کار هایم نشان می‌دهد که دوستش دارم" یا "اگر بگویم دوستش دارم، پررو می‌شود" را برای همیشه کنار بگذارید.

هر رابطه‌ای در هر دوره‌ای نیاز به ابراز علاقه‌های ساده و کلامی دارد که به خاطر آن هم که شده، طرفین رابطه این موضوع را به یاد بیاورند چقدر برای هم ارزشمند هستند و چقدر یکدیگر را دوست دارند.

 

تفاهم 

داشتن تفاهم در هر رابطه‌ای، قطعاً ارتباط زیادی با سالم بودن و موفق بودنش دارد. هر دو نفر در یک زمانی از رابطه عاطفی، باید اگر می‌توانند در مورد مسائل مختلف ساده یا پیچیده با همدیگر به تفاهم برسند، درکشان از خواسته‌ها و نیازهای همدیگر بیشتر بشناسند تا با این کار، علاقه و احترامی که به‌هم دارند هم پایدار‌تر و واقعی‌تر شود.

 

خلاصه مطلب 

در رابطه‌های عاطفی، هر دو طرف باید برای رسیدن به تعادل و موفقیت رابطه، تلاش کنند. توجه به مشکلات روابط عاطفی و برطرف کردن آن‌ها، بهترین کاری است که می‌توانید با انجام آن از خراب شدن یک رابطه عاطفی جلوگیری کنید.

برای حفظ یک رابطه عاطفی ارزشمند، ثانیه‌ها مهم هستند؛ پس این مواردی که گفتم را خیلی سریع در زندگی‌تان پیاده‌سازی کنید و حتماً برای شریک عاطفی‌تان، این مقاله را بفرستید