فستینگ یا فست یک لغت انگلیسی است که به عنوان روزه یا روزه داری معنی میشود. فکر میکنید چه ارتباطی بین این کار و تناسب اندام وجود دارد؟ شاید برایتان جالب باشد که بدانید رژیم فستینگ نوعی رژیم خاص است که انجام آن احتیاج به رعایت بعضی نکات خاص دارد. اصول مربوط به این رژیم اگر کامل و درست رعایت شوند، میتوانند در کمترین زمان ممکن بهترین نتیجه را برای شما داشته باشند.
فهمیدن همه چیز درباره فستینگ کار سختی نیست امّا یاد گرفتن اصولی مراحل آن خیلی مهم است، چون اگر فشار زیادی به رژیم گیرنده وارد شود، میتواند آسیبهای زیادی به سلامتی و سیستم ایمنی بدن او برساند. من هم با توجه به این شرایط، نکاتی آماده کردهام که میتواند شما را با جزئیات این رژیم آشنا کند.
فستینگ چیست؟
فستینگ یک رژیم غذایی است که کمی با رژیمهای غذایی دیگر فرق دارد. شما برای انجام هر رژیمی یک برنامه غذایی آماده میکنید و طبق اندازههایی که در آن وجود دارد غذاهایتان را انتخاب میکنید؛ رژیم فستینگ امّا این طور نیست و زمان بندی خاصی برای مصرف غذا دارد.
در فستینگ شما در یک تایم تعیین شده تغذیههایی که لازم دارید را مصرف میکنید و وقتی نوبت به قسمت دوم زمان بندی روزانهتان میرسد، مثل یک شخص روزه دار هیچ غذایی نمیخورید تا رژیمی که گرفتهاید به نتیجه برسد.
بعضی افراد شاید با این رژیم موافق نباشند و بگویند که این رژیم میتواند آسیبهای زیادی به بدن وارد کند اما من با این نظر موافق نیستم، دلیلش هم این است که رژیم فستینگ یک برنامه غذایی با سابقه طولانی است که مطالعات زیادی روی آن انجام شده و علاوه بر کاهش وزن تاثیرات زیادی در سلامتی و طول عمر افراد هم دارد.
فستینگ تاثیر زیادی در چربی سوزی و کاهش وزن دارد و میتوان آن را مانند خیلی از رژیمهای دیگر، جزو بهترینهای رژیم لاغری دانست. البته فستینگ فقط به یک شکل انجام نمیشود و روشهای مختلفی دارد که میتوانید بنابر شرایطی که دارید رژیم فستینگ خود را انتخاب کنید.
شاید توی شروع کمی با رژیم فستینگ به مشکل بخورین چون یکم شرایط سختتری نسبت به رژیمای دیگه داره، اما اگه درست انجامش بدین میتونین نتیجه فوق العادهای ازش بگیرین و به وزن ایده آلی که میخواین برسین.
رژیم فستینگ چه انواعی دارد؟
رژیم فستینگ محدودیتهایی دارد که ممکن است برای همه قابل انجام نباشد، برای همین انواع مختلفی برایش معرفی شده است که رعایت و انجامشان را کمی برای افراد راحتتر کرده اند. اگر بخواهم رژیم فستینگ و انواعش را به شما معرفی کنم، میتوانم این طور بگویم که فستینگ در سه نوع زیر انجام میشود:
1) فستینگ روزانه
فستینگ روزانه یا روزه برای کل روز نوعی از رژیم فستینگ است که شما در آن بین یک الی دو روز در هفته را به طور کامل روزه میگیرید. ویژگی جالب فستینگ کل روز این است که شما برای دو روز در دریافت کالری روزانهتان محدودیت دارید امّا برای باقی روزهای هفته هیچ محدودیتی ندارید و میتوانید کالری مصرفی همیشگیتان را داشته باشید.
از دستش نده: علائم غلظت خون چیست و چطور درمانش کنیم؟
2) فستینگ با محدودیت زمانی
رژیم فستینگ با این شرایط برنامه ریزی متفاوتی دارد. در این نوع رژیم فستینگ شما برای هر روزی که رژیم میگیرید، یک برنامه غذایی مستقل دارید که با روزهای دیگر فرق دارد. برای این که بهتر متوجه شوید این طور در نظر بگیرید که شما قرار است از صبح تا ساعت 12 مثل روزهای دیگر تغذیهتان را داشته باشید و بعد از آن دیگر لب به هیچ خوراکی یا غذایی نمیزنید تا آخر شب.
3) فستینگ متناوب
این نوع فستینگ کمی با اولی فرق دارد؛ یعنی شما چند روز در هفته برای خود رژیمی با محدودیت مصرف کالری در نظر میگیرید که حداکثر کالری مصرفی آن 25 درصد است و باقی روزهای دیگر عادتهای غذایی روزمرهتان را داشته باشید. برای اینکه بتوانید برنامه منظمی برای خود بچینید، میتوانید رژیم روزه داریتان را زوج و فرد کنید. این طوری که روزهای زوج نوبت فستینگ و رژیم باشد و روزهای فرد را به خود استراحت بدهید.
پیشنهاد کتاب: پیشنهاد میکنم حتماً کتاب روزه داری متناوب با فستینگ برای کاهش وزن از رابرت پکستون را بخوانید.
برنامه غذایی فستینگ
فستینگ هم مثل هر رژیم غذایی دیگری اصول و قوانین خودش را دارد. در واقع شما با مصرف بعضی غذاها و خوراکیها که ارزش غذایی بالا و کالری کمتری دارند، میتوانید این رژیم را خیلی راحت مدیریت کنید و به وزن ایدهآلی که میخواهید برسید. من چند پیشنهاد رژیم برای شما دارم که فایدههای زیادی برای بدنتان دارند و هیچ مواد خوراکی مضری مثل چربی ترانس را نمیتوانید در بین آنها پیدا کنید.
حالا این برنامههای غذایی چه ویژگیهایی دارند؟
فستینگ پروتئینی
اگر در مصرف پروتئین محدودیتی ندارید یا از ورزشکارانی هستید که در رژیم غذایی روزمرهتان حتماً باید مقدار مشخصی پروتئین وجود داشته باشد، فستینگ پروتئین بهترین راه حل برای رژیم مناسب شما خواهد بود. این رژیم فستینگ شامل همه مواد پروتئینی میشود که میتوانید تهیه کنید، مواد غذایی مثل:
- حبوبات مثل عدس، ماش و لوبیا
- غذاهای دریایی مثل ماهی و میگو
- ماست یونانی بدون چربی
- سینه مرغ
فستینگ میوهای
میوهها در تغذیه روزمره و اکثر رژیمهای غذایی سالم جایگاه ویژهای دارند. کمتر رژیمی پیدا میشود که در آن از مصرف میوه صحبت نشده باشد، فستینگ هم از این ماجرا مستثنی نیست. میوههایی که برای مصرف در طول رژیم انتخاب میشوند، خیلی از کمبودهای به وجود آمده از حذف برخی خوراکیها را جبران میکنند و تاثیر زیادی هم در کنترل کلسترول، تنظیم قند خون، افزایش سیستم ایمنی بدن و غیره دارد.
میوههایی که برای مصرف در طول دوره فستینگ به شما پیشنهاد میکنم:
- گیلاس و تمشک
- هلو و گلابی
- هندوانه و بلوبری
- سیب و پرتقال
- آلو و زردآلو
فستینگ سبزیجات
وجود سبزیجات در رژیم روزانه اهمیت زیادی دارد. حتی اگر جزء کسانی هستید که هیچ علاقهای به مصرف سبزیجات ندارند، امّا سعی کنید هر چقدر کم هم که شده، سبزیجات را در طول روز مصرف کنید تا انرژی از دست رفتهتان جبران شود و سیستم ایمنی بدنتان هم قدرت بیشتری در مقابل مریضیها و خطرات دیگر داشته باشد.
سبزیجاتی که مصرفشان در رژیم فستینگ مشکلی ندارد:
- انواع کلم مثل کلم سفید، کلم بروکلی
- اسفناج
- کولارد
- کاهو
- جعفری
- آرگولا
از دستش نده: علائم سرطان معده چیست؟ (علائم اولیه و پیشرفته)
رژیم فستینگ چه فوایدی دارد؟
فستینگ یک رژیم محبوب در بین جوامع مختلف است که تحقیقات زیادی هم روی آن انجام شده و نظرات زیادی راجع به آن وجود دارد. فستینگ فقط برای چربی سوزی و لاغری نیست و میتواند مثل یک پاکسازی داخلی بدن عمل کند. شما با انجام نکات مربوط به رژیم فستینگ، بدنتان را در برابر خیلی از بیماریهایی مثل آلزایمر، سکته، فشار خون و غیره مقاوم میکنید. فستینگ مزیتهای دیگری هم دارد که چندتایی از آنها را به شما معرفی میکنم:
پست اینستاگرام: چطوری غذا بخوریم بهتره؟
1) نرمال شدن اشتها
شاید انجام قوانین فستینگ در شروع کار کمی برایتان سخت باشد، امّا کمکم به آن عادت میکنید و تبدیل به یک برنامه غذایی روزمره برای شما میشود. معده هم مثل هر عضو دیگر بعد از داشتن یک روتین تغذیه روزمره به شرایط آن عادت میکند و دیگر انتظارات زیادی از شما برای سیر کردن شکم ندارد. حتی کارکرد معده هم طوری میشود که در شرایط گرسنگی خیلی به شما فشار نیاورده و از سوزاندن چربیهای ذخیره شده در شکم و پهلو، انرژی که لازم دارد را تامین کند.
2) افزایش سم زدایی و میزان پاکسازی بدن
فستینگ فرصتی را در اختیار رودهها و سیستم گوارش بدنتان قرار میدهد که در خیلی از رژیمهای دیگر نمیتوانید شبیهاش را پیدا کنید. رودهها و سیستم گوارش با توجه به وظایفی که دارند، بیشتر اوقات در حال فعالیت هستند و فرصت کافی برای استراحت ندارند.
وقتی که شما رژیم فستینگ را برای کنترل وزنتان انتخاب میکنید، علاوهبر استراحت این اعضا، بدنتان فرصت میکند که روی قسمتهای مختلف دیگر تمرکز کرده و شروع به پاکسازی و سمزدایی کند.
3) افزایش میزان چربی سوزی
فستینگ رژیمی است که علاوهبر رعایت میزان کالری مصرفی محدودیتهایی هم در مصرف غذای روزانه وجود دارد. این موضوع تاثیر زیادی در چربی سوزی و کاهش وزن شما دارد. چون دقیقاً زمانی که بدن احتیاج به سوزاندن مواد دریافتی و تولید انرژی دارد، شما خوردن غذا را متوقف میکنید و آن را مجبور به استفاده از ذخیره خودش میکنید.
ذخیره بدن هم در این شرایط چیزی جز چربیهای جمع شده در قسمتهای مختلف نیست. پس این چربیها مصرف میشوند تا هم انرژی مورد نیاز بدن تامین شود و هم چربیهای اضافهای که باعث چاقی شدهاند از بین میروند. نتیجه رژیم فستینگ در طول هفته کاهش وزنی بین 250 تا 750 گرم است.
از دستش نده: تاثیر و فواید دوچرخه سواری روزانه بر سلامت بدن
چه غذاهایی نباید در فستینگ مصرف شوند؟
خیلی از رژیمهای لاغری، بایدها و نبایدهایی دارند که برای رسیدن به نتیجه دلخواه حتماً باید رعایت شوند. در رژیم فستینگ هم علاوهبر مصرف خوراکیهایی که پیشنهاد کردم، غذاها و خوراکیهایی هستند که اصلاً نباید سراغشان بروید تا زحماتی که کشیدهاید از بین نرود. خوراکیهایی مثل:
- فست فود
- شیرینی جات
- تنقلات
- انواع سس
- نوشابه
- شکر
- چریی غیر اشباع
خلاصه مطلب
رژیم فستینگ یک رژیم سالم و معتبر است که با رعایت همه مراحل آن، میتوانید در زمان مشخصی به یک وزن سالم و ایده آل برسید. این رژیم هم به عنوان رژیم لاغری و هم به عنوان یک برنامه غذایی پاکسازی و سم زدایی محسوب میشود.