کارآفرینی در همه جای دنیا یک معنی دارد؛ آن هم ایجاد اشتغال برای افراد دیگر جامعه و بهوجود آوردن یک منبع درآمد برای آنهاست. با این کار کارآفرین های مرد و زن هر دو تاثیرگذار و موفق هستند، امّا متاسفانه اکثر افراد تا اسم کارآفرین و کارآفرینی را می شوند، ناخودآگاه شخصیت یک مرد را در این جایگاه تصور میکنند.
فکرش را بکنید با همه شرایط سختی که برای خانمها در محیطهای اجتماعی و کاری در نقاط مختلف دنیا وجود دارد، باز هم زنان موفق زیادی هستند که با وجود بالا و پایین های زیاد، بهعنوان کارآفرینان برتر معرفی می شوند. مطمئن باشید که شما هم قدرت و توان این را دارید که به این جایگاه برسید. اگر واقعاً دنبال چنین چیزی هستید، باید به خودتان و هدفی که دارید ایمان داشته باشید و همه تلاشتان را بکنید.
امّا بیشتر دنبال این هستم که دربارۀ انگیزه چنین افرادی صحبت کنم و کمکتان کنم تا محدودیتهای این مسیر را بشناسید. در آخر 3 کارآفرین موفق خانم کشور عزیزمان را به شما معرفی میکنم تا بتوانید از تجربههای آنها در این هدف استفاده کنید.
کارآفرین کیست؟
کارآفرینی ارزش و اهمیت زیادی برای اقتصاد هر جامعهای دارد. امّا این دلیل نمیشود که فکر کنید کارها همه راحت و ساده راه میفتند و هیچ مشکلی برایتان پیش نمیآید. اتفاقاً کارآفرینی مشکلات زیادی دارد و متاسفانه به دلیل وجود یکسری تفکرهای اشتباه، اگر کارآفرین زن باشد، این مشکلات چندین برابر میشوند.
کارآفرین کسی است که ارزش اقتصادی در جامعه ایجاد میکند. درواقع کارآفرین شخصی است که زمانش را میگذارد و با یک ایدهای که دارد، کسب و کاری راهاندازی میکند و با این کار، باعث ایجاد شغل برای افراد مختلف میشود.
در مسیر کارآفرینی، ریسکها و مشکلات زیادی وجود دارد. حتی ممکن است شرایطی پیش بیاید که یک کارآفرین مجبور به تعطیل کردن موقت پروژه خودش شود، امّا باز هم به راهی که از اول مشخص کرده بود، ادامه می دهد و به هدف خود ایمان دارد و تسلیم نمیشود.
به نظر من، این سادهترین و بهترین تعریف برای یک کارآفرین است.
از دستش نده: افزایش انگیزه زندگی با 9 راه ساده امّا تاثیرگذار!
چرا فکر میکنید نمیتوانید کارآفرین موفقی شوید؟
بعضی اوقات خانمها این استعداد را در خود نمیبینند که بتوانند کارآفرین موفقی شوند. شاید شرایط و دانشش را هم داشته باشند امّا باز هم اعتماد به نفس کافی برای شروع این کار را ندارند.
فکر میکنید مشکل از کجاست؟ بیایید با بعضی از این موارد آشنا شویم:
1) قرارگیری در محیط نامناسب
عوامل محیطی تاثیر زیادی در شکوفایی استعداد و بروز تواناییهای همه ما دارند. این که شما خودتان را در محیطی قرار دهید که استعدادهایتان را به چالش بکشد، به شما کمک میکند تا خودتان را بهروز کنید و وارد رقابتهای جدیتر شوید. حقیقت این است که وقتی در محیط های راکد و بدون تغییرات مثبت قرار می گیرید کم کم شروع به پژمرده شدن می کنید.
2) عدم خودباوری
مهمتر از هر مسئلهای این است که خودتان، تواناییهایتان را باور داشته باشید. اول از همه باید از خودتان شروع کنید. حتی اگر بهترین امکانات و بیشترین سرمایه را در اختیارتان بگذارند، تا وقتی باور نداشته باشید که میتوانید از پس این کار بربیایید، واقعاً نمیشود امیدی به این داشت که حتی گام اول را بردارید. پس خودتان را باور کنید، حتی اگر کار زیادی بلد نیستید، وقت بگذارید و یاد بگیرید.
3) نداشتن برنامهریزی
یکی دیگر از دلایلی که ممکن است فکر کنید مناسب کارآفرینی نیستید، این است که شاید برنامهای برای این کار ندارید. برنامهریزی اهمیت زیادی در شروع یک کسب و کار موفق دارد. وقتی شما برنامهریزی درستی در کارهایتان نداشته باشید، درواقع اول و آخر کارتان را گم میکنید. نمیدانید از کجا باید شروع کنید و به کجا ختمش کنید. میدانم هدفتان راهاندازی یک کار است، امّا این کار احتیاج به یک شروع درست و اصولی دارد تا شما به نتیجهای که میخواهید، برسید.
از دستش نده: بهترین تکنیکها برای تقویت حافظه
4) نداشتن اطلاعات کافی
یک کارآفرین زمانی موفق میشود که درباره کاری که میخواهد شروع کند، تحقیق و بررسی کاملی داشته باشد. شما هم اگر واقعاً میخواهید موفق شوید، باید دقیقاً دنبال همین موضوع باشید. جمع کردن اطلاعات کافی، شما را از چیزهای زیادی مطلع میکند. یکی از مهمترین آنها این است که میتوانید بفهمید که کارتان احتیاج به چه مقدار سرمایه دارد؟ چقدر زمان لازم دارد تا به نتیجه برسد؟ با انجام چه کارهایی میتوانید به نتیجهای که می خواهید برسید و خیلی چیزهای مشابه اینها.
5) در نظر گرفتن الگوهای نامناسب
انتخاب یک الگوی مناسب و استاندارد، یکی از مهمترین مسائلی است که برای موفق شدن در مسیر کارآفرینی خیلی میتواند به شما کمک کند. شما به عنوان یک فرد تازه کار و بیتجربه احتیاج به راهنماییهای افراد موفق دارید. اگر الگویی که انتخاب میکنید شخص درستی نباشد، نتیجه کارتان به احتمال زیاد با شکست مواجه خواهد شد. پس خیلی به این مسئله دقت کنید.
پست اینستاگرام: مواردی که خانمها باید بدانند
سه کارآفرین خانم ایرانی
خُب در این قسمت قرار است با سه خانم موفق ایرانی که جزو کارآفرینان برتر محسوب میشوند، آشنا شوید. این خانمها شرایط متفاوتی دارند امّا وقتی به همه آنها نگاه میکنید، متوجه یک ویژگی مشترک میشوید. آن هم این است که با همه استرسهای شدید و مشکلاتی که داشتهاند، دست از تلاش برنداشته و در برابر مشکلات مقاومت کردهاند تا به هدفشان برسند. این معرفی را با سرکار خانم ثنا خالصی، بنیانگذار استارت آپ کمدا شروع میکنم.
ثنا خالصی؛ بنیانگذار استارت آپ کُمُدا
ثنا خالصی 32 ساله و متولد سال 69 در شیراز، جزو کارآفرینان موفق ایرانی است که استارت آپ پرطرفدار کُمُدا را در شیراز راهاندازی کرده است. فکر میکنم خیلی از شماها با کُمُدا آشنا باشید، امّا برای کسانی که هنوز سمتِ این شبکه اجتماعی نرفتهاند، باید بگویم که کُمُدا یک پلتفرم حرفهای برای کسانی است که دنبال این هستند تا لباسهایی که از آنها استفاده نمیکنند را بفروشند.
اگر شما هم این اپ و وبسایت آن را دیده باشید، مطمئنم میدانید که چقدر کاربردی است. ثنا خالصی کارش را با تولید محتوای متنی در کشورهای انگلستان و یونان شروع کرده بود و حالا یک تیم 21 نفره حرفهای و موفق دارد که هدفشان این است تا کسب و کارشان را بیشتر گسترش دهند و سوددهی بیشتری داشته باشند.
ثنا خالصی جزو آن دسته از کارآفرینانی است که به استعدادهای خودش و تیم حرفهای که دارد، کاملاً مطمئن است و همین مسئله به او کمک میکند تا ایدههای جدیدتر و جذابتری برای ارائه داشته باشد و مهمتر از همه، بتواند سرمایههای بیشتری را هم برای کسب و کارش جذب کند.
از دستش نده: چطور به آرزوهایمان برسیم؟
مهندس نازنین دانشور، بنیانگذاز پلتفرم تخفیفان
نازنین دانشور، کارآفرین 38 ساله که فارغ التحصیل رشتههای مهندسی نرم افزار و مدیریت اطلاعات از دانشگاه صنعتی امیرکبیر است، روزی کار حرفهای خودش را با برنامه نویسی شروع کرده. پروژهای که قبل از تخفیفان توسط خانم دانشور راه اندازی و مدیریت شده بود، یک سوپرمارکت آنلاین به نام میدونک بود که متاسفانه به دلیل بروز یکسری مشکلات، با شکست مواجه شد.
امّا بالاخره نازنین دانشور در سال 1390 تخفیفان را راهاندازی کرد و وارد رقابت با استارتاپهای قدرتمندی مثل نت برگ شد. ممکن بود ایندفعه هم با شکستی دقیقاً مثل دفعه گذشته، دست از کار بردارد و کارش را ادامه ندهد، ولی چیزی که مشخص بود، این بود که او ایندفعه برای برنده شدن آمده بود و در رقابت با خود و احساساتش، تصمیم گرفته بود که تمام تلاشش را برای ثبت یک پروژه ماندگار بکار بگیرد. پروژهای که امروز همه ما میدانیم خیلی هم موفق شده است.
تبسم لطیفی و وبسایت مامان پز
اگر به برنامههای آشپزی علاقهمند باشید، امکان ندارد که سراغ سایت مامان پز نرفته باشید. تبسم لطیفی، کارآفرین 37 ساله اهلِ خرم آباد است که با تیم حرفهای خودش، وبسایت مامان پز را راه اندازی کرده است.
تبسم لطیفی فارغ التخصیل رشته MBA یا همان مدیریت کسب و کار است و اولین تجربه کاریاش را از اتاق فکر بانک پاسارگاد شروع کرده است. و امّا مامان پز که یکی از موفقترین استارت آپهای ایران است، یک وبسایت جذاب برای خانم های خانه دار با دسپخت خیلی خوب است که میخواهند از این استعداد و هنرشان، درآمد کسب کنند.
علاوهبر این، خیلی از کارمندان فرصت پخت غذای خانگی را ندارند و از طرفی اصلاً دلشان نمیخواهد که هر روز فست فود بشود ناهارشان! مامان پز برای این هم کاربرد دارد که اگر کسی دلش غذای گرم خانگی میخواهد، میتواند وارد این وبسایت بشود و از دستپخت این خانمهای خانهدار برای وعدههای غذاییاش سفارش بدهد.
یعنی میخواهم این را بگویم که این ایده جذاب، یک تجربه برد-برد است که همه از استفاده از آن لذت میبرند و سود میکنند. حتی اگر علاقه ای به کار کردن هم نداشته باشید، باز هم میتوانید مثل یک درآمد سرگرم کننده به آن نگاه کنید و لذتش را ببرید.
خلاصه مطلب
کارآفرین شدن کار خیلی مهمی است که احتیاج به هدف گذاری درست و منظم دارد. کارآفرینهای خانم در همه جای دنیا به دلیل وجود یکسری عقاید اشتباه، با مشکلات زیادی روبرو هستند. البته نه اینکه بگویم آقایان مشکلی ندارند؛ ولی مشکلات خانمها تنها به خاطر تفکر منفی جنسیتی که در اکثر جوامع وجود دارد، بیشتر است.
حالا که دیدید بنیانگذار چند تا از بهترین برندهای ایران خانم هستند، فکر میکنم انگیزه بیشتری داشته باشید تا قدم در این مسیر بگذارید و مطمئن باشید که پشتکار، ایمان به هدف و تلاش است که شما را به هدفتان میرسد و تفکرات اشتباه، نمیتوانند ذهنتان را محدود کنند و جلویِ شما را بگیرند.