نرگس سیفی | مربی فیتنس

فیتنس  ∙  تناسب اندام  ∙  مربی

چطور تنبلی را کنار بگذاریم؟ | 3 راهکار اساسی برای درمان تنبلی

بگذارید همین اول چند جملۀ آشنا برایتان بگویم . . .

  • از شنبه
  • بذار ساعت رند بشه بعداً
  • حالا حال ندارم
  • اصلا جون تو بدنم نیست که بلند بشم

همۀ شما این بهانه‌ها را بار‌ها و بار‌ها برای اینکه حوصلۀ یک کاری را نداشتید، گفته‌اید. یعنی مثلاً وقتی قرار است ورزش کنید، حوصلۀ زیادی برایش ندارید و چنین حرف‌هایی را به خودتان می‌زنید.

باورتان بشود یا نه، خیلی‌ها قرار بود ورزش کنند و آنقدر شنبه شنبه کردند، که از همین شنبۀ پیش رو قرار است به سلامتی نوۀ‌شان را بفرستند کلاس ورزش!

از آنجایی که اصلاً دلم نمیخواد شما جزو این افراد باشید، گفتم یک مقالۀ توپ بنویسم و یکبار برای آخرین بار، تنبلی را در درون‌تان بکشم. فرقی نمی‌کند که تازه تنبل شده‌اید، تنبل بودید، قرار است تنبل بشوید؛ به هر حال اگر مو به مو به حرف‌هایی که قرار است بزنم گوش کنید (و عمل کنید!)، قول می‌دهم شَرَّش را کم می‌کند.

بریم ببینیم اول این تنبلی اصلاً دقیقاً چی هست؟

 

تنبلی (Laziness) چیست؟

خُب؛ اصل اول برای مقابله با دشمن، این است که دشمنتان را خوب بشناسید! اگر تنبلی را هم بشناسید، بهتر می‌توانید با آن مبارزه کنید.

بنظرم تنبلی، قاتل است. آدمی که تنبل باشد، هم سلامت روح و هم سلامت جسمش به خطر می‌افتد.

وقتی کسی باید برای سلامتی‌اش ورزش کند ولی به دلیل تنبلی، اینکار را نمی‌کند، خیلی مشکلات جسمی می‌تواند برایش پیش بیاید.

آدم تنبل، بیکار نیست؛ اتفاقاً خیلی هم کار دارد ولی حوصلۀ انجام دادنشان را ندارد.

 

فَکت: یک قانون هست که میگه کارهای آدم تنبل، هیچوقت انجام نمیشه فقط از شنبه‌ای به شنبۀ دیگه منتقل میشه!

 

کسی که تنبل باشد، کارهایش را درست و حسابی انجام نمی‌دهد و همیشه خیلی از کارهایی که باید انجام بدهد، دست نخورده باقی می‌مانند.

 

چرا تنبل هستید؟

دلایل بسیاری هستند که می‌توانند شما را به یک فرد تنبل و بهانه گیر تبدیل کنند، بنابراین شما باید بفهمید علت اینکه همیشه تنبل هستید، چه چیزی است. بعد از اینکه علت را متوجّه شدید، باید سعی کنید آن را از بین ببرید.

تنبلی شما می‌تواند به علت یکی از موارد زیر باشد:

 

وجود اطرافیان تنبل

حتماً تا حالا این جمله را شنیده‌اید که: "  اگر سیب‌های خراب رو پیش بقیه سیب‌ها بذاری، سیب‌های سالم هم خراب می‌شن  "

اطرافیان تنبل هم همینطور هستند؛ دقیقاً مثل سیب‌های خراب.

اگر در کنار شما باشند، نمی‌گذارند کار‌هایتان را به خوبی انجام بدهید و بعد از مدتی هم می‌بینید شما هم تنبل شده‌اید. سعی کنید این افراد را تا حد ممکن از خود‌تان دور کنید.

لطفاً این جمله را نگویید که "من تاثیر نمی‌گیرم!".

مطمئن باشید قوی‌ترین ذهن را هم داشته باشید، باز هم وقتی با افراد تنبل سر و کار داشته باشید، تنبل می‌شوید.

 

تغذیۀ نا‌مناسب

تغذیه بخش مورد علاقه من هست. به‌نظرم یک سبک زندگی سالم که قطعاً تنبلی هیچ جایی در آن ندارد، هم نیاز به ورزش دارد و هم نیاز به تغذیه.

بعضی از چیزهایی که می‌خورید، ارتباط مستقیم با تنبلی شما دارند.

بعضی از مواد غذایی مثل دوغ و لبنیات، شما را خسته، کِسِل و خواب‌آلود می‌کنند. امّا از طرفی، بعضی از خوراکی‌ها هم می‌توانند انرژی فوق العاده‌ای را به شما بدهند.

سعی کنید حتماً صبحانه بخورید و روزتان را بدون یک صبحانۀ مفید، شروع نکنید. (البته زود بیدار شید، ساعت 11 صبحانه خوردن خوب نیست!)

در بخش‌هایی انتهایی این مقاله، دربارۀ خوراکی‌هایی که باید بخورید و خوراکی‌هایی که نباید بخورید هم صحبت میکنم.

اگر واقعاً دلتان می‌خواهد تنبل نباشید، حتماً به نکات مهمی که دربارۀ تغذیه‌تان می‌گویم، گوش کنید (و عمل کنید!).

 

نداشتن انگیزه

من فکر میکنم انگیزه داشتن، یک عامل قدرتمند برای هر فردی است تا بتواند به زندگیش ادامه بدهد. وقتی که انگیزه نداشته باشید، نمی‌توانید کار‌ها و برنامه‌هایتان را به خوبی پیش ببرید.

کسی که انگیزه نداشته باشید، هم درگیر تنبلی می‌شود و هم درگیر بیمارهای روحی مثل افسردگی.

نگران نباشید؛ انگیزه یک چیز اکتسابی است و باید روی خودتان کار کنید تا بتوانید روز به روز شوقی که دارید، بیشتر و بیشتر شود.

برای اینکه یکم انگیزه بگیرید، حتماً هایلایت زیر را ببینید:

 

 

 هایلایت اینستاگرام: این هایلایت انگیزشی را حتماً ببینید (انگیزت هزار برابر میشه!)

 

توقع بیش از حد

توان و نیروی هر کسی، با یک نفر دیگر متفاوت است. پس طبیعی است که شما نتوانید کار‌هایی که یک نفر با یک چشم بر هم زدن انجام می‌دهد را انجام بدهید.

وقتی بخواهید کار‌هایی بیش از حد توانتان انجام بدهید، استرس می‌گیرید، اعتماد به نفس خود‌تان را از دست می‌دهید و دیگر علاقه‌ای برای انجام آن کار ندارید. هیچکس شما را به خاطر کار‌تان سرزنش نمی‌کند، پس به خود‌تان اعتماد کنید و در حد توان‌تان کار کنید.

نکتۀ مهم: البته نه اینکه الان بگین من همینم که هستم! شما باید روی توانایی‌های خودتون کار کنین و روز به روز بهترشون کنین. فقط هر وقت قراره کاری کنین، به توانایی که همون لحظه دارین، توجه کنین تا یوقت انگیزتونو کلاً از دست ندین!

 

خواب نا‌کافی

خواب کافی، برای هر کس فرق می‌کند. ولی معمولاً باید در شبانه روز 7 - 8 ساعت در خواب ناز به سر ببرید. وقتی که به میزان کافی نمی‌خوابید، چشمانتان درد می‌گیرد، انرژی بدنتان کم می‌شود و در آخر ذهنتان از خستگی از کار می‌افتد. اگر به فکر خودتان نیستید، به فکر سلول‌های بدنتان باشید که فقط به خاطر شما زندگی می‌کنند.

هیچ چیزی بهتر از خوابیدن به شما انرژی نمی‌دهد. وقتی خواب با کیفیت و کمیت مناسبی نداشته باشید، اصلاً حوصلۀ انجام دادن هیچ کاری را ندارید.

رفع سوءتفاهم: یکوقت 10 – 12 ساعت نخوابید بگید نرگس گفت خواب برای کنار گذاشتن تنبلی خوبه! خواب مناسب داشته باشید، نه زیاد نه کم!

راستی برای اینکه خواب باکیفیتی داشته باشید، حتماً روی لینک زیر کلیک کنید و حسابی از هایلایتی که گذاشتم، لذت ببرید:

 

 

هایلایت اینستاگرام: این هایلایت دربارۀ خواب مفید را حتماً ببینید!

 

استرس زیاد

استرس داشتن هم باعث تنبلی می‌شود. همین واژۀ پنج حرفی، باعث خیلی از بدبختی‌های آدم‌هاست.

اگر آدمی باشید که همیشه استرس دارید، مطمئنم متوجّه شده‌اید که استرس باعث می‌شود تا انرژی شما به حد زیادی پایین بیاید و دیگر توانایی‌های قبلی خود را نداشته باشید.

استرس داشتن می‌تواند هم از نظر جسمی و هم از نظر روحی روی شما تاثیر بگذارد. همه چیز مثل یک دومینو است؛ وقتی که مضطرب هستید، خواب کافی ندارید، تغذیه‌تان بهم می‌ریزد و در آخر هم گرفتار تنبلی می‌شوید.

بخش زیادی از این استرس و اضطراب‌ها، بخاطر فشارهای زندگی است و بخشی هم بی دلیل!

گذر از فشارها را اگر در پیجم دیده باشید، خیلی خوب می‌توانید استرس خودتان را کنترل کنید و نگذارید بی انگیزه و درنهایت، تنبل‌تان بکند.

 

نوشیدن کم آب

برای توضیح بهتر، باید یک سَری به داخل سلول‌ها بزنیم.

هر سلولی برای انجام کار‌هایش، به H2O یا همان آب احتیاج دارد. شما هیچ بافت یا سلولی را پیدا نمی‌کنید که بدون آب فعالیتش را انجام بدهد. حتی بدن شما برای تولید انرژی هم به آب احتیاج دارد.

اگر به اندازۀ کافی آب نخورید، بدنتان انرژی‌اش را از دست می‌دهد. وقتی هم انرژی نداشته باشید که اصلاً نمی‌توانید کارهایتان را انجام بدهید.

بهتر است روزانه هشت لیوان آب بخورید. اگر تا الان یک لیوان آب می‌خوردید، لازم نیست یهویی 7 لیوان اضافه کنید. کم کم!

 

ذهن شلوغ و سردرگم

وقتی که انتخاب‌های متعدد و زیادی داشته باشید، باعث می‌شود تا سردرگم بشوید. وقتی هم که ندانید چکار کنید، آنقدر فکر می‌کنید که ذهنتان کم می‌آورد؛ در نتیجه انرژیتان به حد زیادی کم می‌شود و بی حال می‌شوید.

اگر می‌خواهید در انتخاب‌هایتان دچار سردرگمی و تنبلی نشوید، سعی کنید هدف‌تان را مشخص کنید، مسائل را برای خود‌تان شفاف سازی کنید، همۀ جوانب را بسنجید و یک مورد را انتخاب کنید.

برای هر چیزی خوب است فکر کنید ولی نه اینکه ذهن‌تان را الکی درگیر چیزهای غیرضروری کنید یا ساعت‌ها برای یک تصمیم گیری، وقت بگذارید. باور کنید همۀ این‌ها، به مرور زمان ذهن‌تان را عادت می‌دهد و دیگر ترک کردنش، حسابی برایتان سخت می‌شود.

 

دلایل پزشکی

بعضی وقت‌ها تنبلی شما می‌تواند به دلیل بیماری‌هایی باشد که در بدن شما وجود دارد. مثلاً بیماری کم خونی می‌تواند باعث بروز تنبلی بشود.

کسی که بیماری کم خونی داشته باشد، به دلیل اینکه اکسیژن و آهن کافی به سلول‌هایش نمی‌رسد، همیشه بی حال است و انرژی ندارد.

بیماری‌های دیگری مثل کم کاری تیروئید و دیابت هم می‌توانند شما را تنبل کنند. پس حتماً مطمئن بشوید که چنین مشکلاتی را ندارید و تنبلی‌تان، ربطی به مشکل پزشکی ندارد.

ویتامین‌ها مخصوصاً ویتامین D3 هم خیلی روی حال و هوایی که دارید تاثیر گذار هستند. حتماً، حتماً و حتماً (1000000 *) مطمئن بشوید که بدنتان ویتامین D3 کافی دارد.

 

تنبلی، چه عواقبی برایتان دارد؟

بعضی وقتا، باید برای اینکه تصمیم جدی بگیرید تنبلی را کنار بگذارید، یکم بترسید.

خیلی از شماها، نمی‌دانید که اگر همینطوری به تنبل بودن ادامه بدهید، چه بلایی سر خودتان می‌آورید. قرار نیست الکی شما را بترسانم. واقعیت این است که وقتی تنبل باشید، یکسری مشکلات شدیدی برایتان به وجود می‌آید که کنار گذاشتن‌شان، به هیچ وجه کار راحتی نیست.

من 2 مشکلی که بین خیلی‌ها دیدم را برایتان می‌گویم:

 

کاهش اعتماد به نفس

بزرگ‌ترین مشکلی که تنبلی برایتان به‌وجود می‌آورد، کم شدن اعتماد به نفس‌تان است.

وقتی تنبل باشید، مدام کار‌هایتان را پشت گوش می‌اندازید و پس از مدتی، ذهن شما به طور ناخودآگاه شما را یک فرد ناتوان فرض می‌کند که نمی‌تواند هیچ کاری انجام دهد. بعد هم اعتماد به نفس‌تان کم می‌شود.

اصلاً تا حالا کسی را دیده‌اید که ورزش کند و بگوید اعتماد به نفسم کم است؟

ورزش کردن (که برایش نباید تنبل باشید)، حسابی به شما اعتماد به نفس می‌دهد و باعث می‌شود نگاه بهتری به خودتان داشته باشید.

 

افسردگی و عدم موفقیت

باور کنید هیچ بیماری بدتر از افسردگی نیست. افسردگی مثل یک سد بزرگی است که جلوی موفقیت شما را می‌گیرد.

وقتی روح‌تان افسرده بشود، خود به خود به جسم‌تان هم آسیب وارد می شود.

بگذارید رابطه افسردگی با تنبلی را با یک مثال برایتان شفاف سازی کنم.

برویم به دوران مدرسه‌ها . . .

 

فرض کنید یک دانش آموز که همیشه نمراتش خوب بوده، مدتی تنبلی کند و با جملۀ "ایشالا از این شنبه" درس‌هایش را نخواند و همینطوری روزهایش بگذرد.

تنبلی کردن چون خیلی راحت می‌تواند عادت بشود، برای این دانش آموز هم عادی می‌شود و همیشه درس‌هایش را همینطوری می‌گذارند. تا اینکه نوبت امتحاناتش می‌رسد و بخاطر تنبلی، موفق نمی‌شود و همین موضوع باعث می‌شود تا وقتی این دانش آموز سقوطش را می‌بیند، دچار افسردگی بشود.

 

* خیلی از آدم‌ها، وقتی فرصت‌ها، شانس و موفقیتشان را بخاطر تنبلی از دست می‌دهند، به افسردگی و بیماری‌های روحی - روانی نزدیک و نزدیک‌تر می‌شوند.

 

چطور می‌توانید تنبلی را درمان کنید؟

خب می‌رسیم به بخش جذاب مقاله که مطمئنم حسابی منتظرش بودید.

خداروشکر، برای درمان تنبلی، راه‌های مختلفی وجود دارد. امّا قرار نیست همۀ راه‌ها، برای همه مناسب باشد. من سه روش درمان با طب سنتی، درمان با ورزش و درمان با تغذیۀ سالم را برایتان می‌گویم.

ولی طبق تجربه‌ای که دارم، پیشنهاد میکنم فقط تمرکزتان را روی ورزش و تغذیۀ سالم بگذارید.

فرض کنید شما با طب سنتی درمان شدید، خوب بعد از درمان چه چیزی بدست آوردید؟

هیچی!

امّا با ورزش و تغذیۀ سالم، بعد از اینکه تنبلی‌تان درمان شد، هنوز یک شخص ورزشکار هستید که با تغذیۀ سالم، سبک زندگی فوق العاده‌ای دارد.

در دروۀ سه قدم تا لاغری، به یک سبک زندگی فوق العاده سالم می‌رسید که همیشه انگیزه دارید و به خودتان که نگاه می‌کنید، لذت می‌برید.

قرار نیست ورزش‌های سخت و طاقت فرسا با یکسری غذاهای عجیب غریب را ببینید؛ همه چیز ساده است و فقط باید به تمام کارهایی که می‌گویم، عمل کنید.

قبل از خواندن روش‌های درمان، پیشنهاد میکنم توضیحات دورۀ جدیدم رو بخون:

توضیحات دوره

 

درمان تنبلی با طب سنتی

طبیبان طب سنتی معتقدند که تنبلی می‌تواند هم جنبۀ روحی داشته باشد و هم جنبۀ جسمی؛ و جالب اینکه هر دو این جنبه‌ها هم روی هم اثر می‌گذارند.

گفتم که اگر کسی در اثر تنبلی به افسردگی گرفتار شود، کم کم این افسردگی در جسم این شخص هم خودش را نشان می‌دهد و حتی ممکن است این شخص به خودش آسیب بزند.

از طرفی در طب سنتی معتقد هستند که در بدن انسان‌ها، چهار نوع طبع وجود دارد:

  • گرم و تر
  • گرم و خشک
  • سرد و خشک
  • سرد و تر

این چهار طبع در بدن شما در حالت تعادل قرار دارند. وقتی که تعادل این طبع‌ها بهم بخورد، شما بیمار و تنبل می‌شوید.

در طب سنتی، تمرکز روی این است دوباره طبع بدنتان متعادل شود.

 

درمان تنبلی با ورزش کردن

خب می‌رسیم به مهم‌ترین درمان تنبلی. (حالا کساییکه تنبلن میگن که واااای کی حال داره ورزش کنه!)

اگر تنبل باشید، احتمالاً فکر می‌کنید حال ورزش کردن ندارید ولی برای اینکه تنبلی را کنار بگذارید، باید ورزش کنید. اولش شاید برایتان سخت باشد، چون تازه دارید از دنیای تنبلی خارج می‌شوید ولی کم کم همه چیز درست می‌شود.

ورزش کردن درمان هر دردی است و فرقی نمی‌کند که بیماری شما تنبلی باشد یا هر چیز دیگری. توی دوره‌ای که گفتم، اگر یک ورزشی را نتوانید انجام بدهید، برایتان ورزش جایگزین می‌گویم.

یکسری ورزش‌ها هستند که مناسب‌اند ولی نه برای همه. بنابراین فقط برای اینکه بدانید این چند تا حرکت را می‌گویم وگرنه فکر نکنید که همین الان باید بروید انجام‌شان بدهید.

ورزش‌های مناسب را توی همان دوره می‌گویم.

چند تا حرکتی که گفتم این‌ها هستند:

  • کشش پریفورمیس
  • کشش ۹۰/۹۰
  • کشش چهار سر ران به صورت خوابیده
  • حرکت بچه
  • حرکت مجسمه ابوالهول
  • چرخش طاق باز
  • حرکت قورباغه
  • کشش طولی بدن به شکل خوابیده
  • وضعیت چشم سوزن
  • تکیه به دیوار

همیشه گفتم، الآن هم می‌گویم که ورزش یک کشتی نجات دهنده است. وقتی ورزش کنید، خیلی از بیماری‌های روحی و جسمی را از خودتان دور می‌کنید.

بعد از اینکه تنبلی‌تان را هم کنار گذاشتید، یک ورزشکار با اعتماد به نفس، موفق و سالم هستید!

 

درمان تنبلی با تغذیۀ سالم

راه دیگری که حتماً باید در کنار ورزش انجامش بدهید، تغذیۀ سالم است.

مطمئنم باشید اگر تغذیۀ‌تان را تغییر بدهید، خیلی راحت می‌توانید تنبلی را کنار بگذارید. فقط باید قید تمام خوراکی‌هایی که می‌گویم نخورید را بزنید و حتّی یکروز هم، بیخیال خوراکی‌های ضروری نشوید.

 

این خوراکی‌ها را نباید بخورید!

از اول به شما گفتم که برای مبارزه و درمان تنبلی باید از مصرف بعضی از خوراکی‌ها پرهیز کنید. پس خوردن خوراکی‌های زیر را کنار بگذارید:

  • خوراکی‌هایی که رطوبت دارند را کمتر بخورید، خوراکی‌هایی مثل ماهی، ماست، حبوبات.
  • لبنیاتی مثل دوغ و مایعات را زیاد نخورید چون باعث خواب آلودگی و تنبلی می‌شوند.
  • به هیچ وجه و اصلا بعد از خوردن غذا‌هایی که رطوبت دارند، آب سرد ننوشید.
  • پر‌خوری نکنید چون باعث می‌شود سنگین بشوید و خوابتان بگیرد.
  • در وقت ناهارخوردن غذا‌های پر‌چرب نخورید. درست است که این غذا‌ها خیلی خوشمزه هستند امّا کالری زیادی دارند و مدت زمان زیادی در دستگاه گوارش شما می‌مانند، در نتیجه احساس سیری و پری می‌کنید و بی حال می‌شوید.
  • بعضی از خوراکی‌ها هستند که بخار بسیاری دارند، این خوراکی‌ها مثل سیر خام، پیاز و موسیر وقتی وارد سر می‌شوند، شما را خواب آلود می‌کنند.

 

این خوراکی‌ها را باید بخورید!

به به! می‌خواهم خوراکی‌های خوشمزه‌ای را به شما معرفی کنم که برای دوری از تنبلی عالی هستند.

  • سعی کنید طبع خود‌تان را بشناسید، اگر گرم مزاج هستید، از غذا‌های سرد استفاده کنید و اگر سرد مزاج هستید، غذا‌های گرم بخورید.
  • از میوه‌های قرمز رنگ مثل آلو استفاده کنید.
  • موز بخورید؛ موز کلسیم و پتاسیم دارد و انرژی زیادی برای شما به وجود می‌آورد، اما حواستان باشد که زیاد از حد موز نخورید.
  • توت فرنگی بخورید، میوه مورد علاقه من! توت فرنگی خوشمزه، سرشار از ویتامین است و عضلات شما را تقویت می‌کند.
  • عرق ریحان، آنتی اکسیدان دارد، پس برای مبارزه با تنبلی می‌توانید از آن استفاده کنید.
  • بادام هم به علت اینکه منیزیم دارد، برای مبارزه با تنبلی بسیار کمک کننده است.

 

غذا‌های سرد مزاج

این غذا‌ها طبع سردی دارند، اگر طبع‌تان گرم است از آن‌ها استفاده کنید.

خوراکی‌های سرد، این‌ها هستند:

  • ماست
  • دوغ
  • پنیر
  • ماهی
  • گوشت بز و گوشت مرغ
  • ماکارانی
  • خیار
  • گوجه
  • حبوبات
  • هلو
  • آبغوره
  • هندوانه
  • کدو
  • ترشیجات
  • توت فرنگی
  • سیب زمینی

 

غذا‌های گرم مزاج

اگر طبعتان سرد است، برای فرار از تنبلی می‌توانید از خوارکی‌های زیر استفاده کنید:

  • گوشت شتر و گوشت بلدرچین
  • دارچین
  • حلوا
  • زیره
  • خرما
  • عسل
  • فلفل سیاه

اگر طبعتان سرد است و می‌خواهید از غذا‌هایی با طبع سرد استفاده کنید، حتما این غذا‌ها را همراه با غذا‌های گرم بخورید، مثلا ماهی با خرما.

 

لب کلام اینکه . . .

تنبل بودن، خیلی عذاب آور است. فرض کنید دلتان می‌خواهد کلی کار انجام بدهید ولی حوصله‌اش را ندارید. اصلاً آدم تنبل، خیلی فرصت‌ها را از دست می‌دهد.

بجز این، سلامت روانی و جسمانی‌اش هم آسیب می‌بیند.

حتماً سبک زندگی سالم (تغذیۀ سالم + ورزش سالم) را با من شروع کنید تا از تنبلی نجات پیدا کنید و بتوانید هم حال و هوایِ زندگی‌تان را بهتر کنید و هم به کارهایتان برسید.

خب؛ اینم از این!

راستی، کیا تنبلن و قراره بزارنش کنار؟