علم روانشناسی همیشه برای من جذاب و هیجان انگیز بوده و یکی از موضوعات جالبی که نظر من را به خودش جلب کرده، انواع تیپهای شخصیتی تست MBTI است. طبق این علم، همه آدمها تیپ شخصیتی و رفتار خاص خودشان را دارند. شناخت ویژگیها و خلق و خوی افراد به شما کمک میکند که بتوانید ارتباط بهتری با آنها بگیرید و پیشرفتهای زیادی را در زندگیتان تجربه کنید.
چون این موضوع ممکن است برای بعضیها جالب باشد، برای همین تصمیم گرفتم که درباره تیپهای شخصیتی MBTI کمی با شما صحبت کنم تا هم با آنها آشنا شوید و هم اگر دوست داشتید خودتان هم این تست را امتحان کنید تا بیشتر با ابعاد شخصیتی خودتان آشنا شوید.
تست شخصیتی MBTI چیست؟
شاید برای شما هم این سوال پیش آمده باشد که تست شخصیتی MBTI از کجا آمده و اصلا چیست؟ تست MBTI با اسم تست مایرز بریگز هم شناخته میشود. ایده اصلی تست ام بی تی آی از نظریه یونگ میآید.
با توجه به این نظریه بطور کلی در دنیا هشت تیپ شخصیتی یا سبک رفتاری وجود دارد. تست MBTI حالت توسعه یافته این نظریه است و در تمام دنیا بعنوان یک تست شخصیت شناسی معتبر شناخته میشود.
تست MBTI از 93 سوال تشکیل شده که هر کدام از آنها مربوط به بخشهای مختلف شخصیت شما هستند. خیلی از سوالات مطرح شده در این تست شما را با بخشهایی از شخصیتتان آشنا میکند که ممکن است حتی خودتان هم خیلی بوجود آنها توجه نکرده باشید.
دسته بندیهای انجام شده در تست شخصیت شناسی MBTI شامل دسته بندی اصلی چهار تایی است که هر کدام از آن چهار تیپ شخصیتی خاص خودشان را دارند، در نتیجه تست ام بی تی آی، 16 تیپ شخصیتی را به شما معرفی میکند.
آشنایی با این تیپهای شخصیتی به شما کمک میکند در جایگاه درستی از زندگیتان قرار بگیرید. حتی ممکن است از آشنایی بیشتر با ابعاد شخصیتیتان با استعدادهای خود بهتر آشنا شوید و اعتماد به نفس بالاتری هم نسبت به اطرافیانتان پیدا کنید.
آشنایی با تیپای مختلف شخصیتی مزیتای زیادی برای شما داره، مهم ترینشم اینه که نشون میده شما برای چجور کاری مناسب هستین و تو چه شرایطی امکان پیشرفت دارین. اینطوری دیگه جایی که مناسب شما نیس وقتتونو تلف نمیکنین و نتیجه بهتریم میگیرین!
چرا باید تست MBTI شخصیت شناسی را انجام دهیم؟
انجام تست شخصیت شناسی MBTI در این سالهای اخیر، در شرکتهای مختلف اهمیت زیادی پیدا کرده است. این روزها کارفرماها در بخشهای مربوط به استخدام یا نیازسنجی کارمندانشان از این تست استفاده میکند. دلیلش هم خیلی واضح است. وقتی با تیپ شخصیتی کارمند خود آشنا باشند، بهتر میتوانند تصمیم بگیرند که آن فرد برای چه قسمتی از کار مناسبتر است و میتواند بهرهوری و راندمان بیشتری داشته باشد.
شاید با خودتان بگویید که خب من که کارفرما نیستم و قصد استخدام در جایی را هم ندارم، من چرا باید این تست را انجام بدهم؟ وقتی شما با سوالات تست MBTI مواجه میشوید برای جواب دادن به هر کدامشان کمی فکر میکنید، این کار یک خوبی بزرگ دارد و آن هم این است که شما با بخشهای پنهان ذهن و ناخودآگاهتان بهتر آشنا میشوید. خودتان را در موقعیتهای مختلفی تصور میکنید و عکس العملهایتان را در شرایط متفاوت پیش بینی میکنید. این کار باعث میشود که شما نقاط ضعتان را بهتر بشناسید و سراغ تقویت نقاط قوتتان بروید.
از طرفی هم این تست مثل بعضی تستهای شخصیت شناسی پیچیدگی خاصی ندارند و هر کسی که کمی با شرایط آزمون آشنا باشد، میتواند آن را انجام دهد. حتی سوالات استفاده شده در تست MBTI هم احتیاج به فکر و تمرکز زیادی ندارد، چند سوال ساده است که تحت هر شرایطی میتوانید به آنها جواب بدهید.
پیشنهاد کتاب: پیشنهاد میکنک کتاب تیپ شخصیتی شما از چارلز مارتین را حتماً بخوانید.
انواع تیپهای شخصیتی MBTI
همان طور که گفتم، تیپهای ام بی تی آی از 16 تیپ شخصیتی تشکیل شدهاند که هر کدام اسم و ویژگیهای خاص خودشان را دارند. شما بعد از این که تست MBTI را انجام دادید، نتیجه تست را دریافت میکنید. این نتیجه میتواند یکی از این تیپهای شخصیتی باشد:
پست اینستاگرام: آنچه خانمها باید درباره خودشان بدانند
ENTJ (1 یا فرمانده
همان طور که از اسم این تیپ شخصیتی هم مشخص است، شامل ویژگی مدیریتی و رهبری میشود. یعنی کسی که این تیپ شخصیتی را دارد، شخصی است که میتواند ارتباط کلامی خوبی با آدمهای مختلف برقرار کند، حس مثبت و انرژی بالایی از داشتن تعامل با دیگران پیدا میکند، خیلی تلاشگر و جاه طلب است، نظم اهمیت زیادی برای او دارد و در برخورد با کارها قاطعیت زیادی از خود نشان میدهد. شخصیت فرمانده، استعداد خوبی در جلب رضایت بقیه افراد دارد و از برخورد با چالشهای مختلف استقبال میکند.
کسی که تیپ شخصیتی ENTJ را دارد، کمی عجول و کم حوصله است و دوست دارد کارها با سرعت زیادی راست و ریس شوند، این شخصیت در محل کار خود کاملا الهام بخش است و کارهایی را ترجیح میدهد که مطابق ایده آلهایش باشند، این شخصیت، فرد مسئولیت پذیر و لیدر موفقی است.
ENTP (2 یا مبلغ
انتخاب این اسم برای تیپ شخصیتی ENTP بخاطر این است که افراد دارای این شخصیت، افراد خلاق و ایده گرایی هستند. یعنی تحت هر شرایطی میتوانند راه حلهای خلاقانه ارائه دهند و خیلی هم افراد قوی و با ارادهای هستند. این اشخاص پشتکار زیادی دارند و برای کار کردن هم علاقه زیادی از خود نشان میدهند.
فرد مبلغ از این کارها طبق روتین و روشهای قدیمی انجام دهد، خوشش نمیآید و میخواهد راه حلهای ایده آل و نوآورانهای از خود ارائه کند. عزت نفس این افراد بخاطر خلاقیت و تمرکز بالایی که دارند هم بالاست و میتوانند با شخصیتهای مختلفی ارتباط برقرار کنند، بنابراین محبوبیت زیادی هم بین افراد دارند.
از دستش نده: بهترین تکنیکها برای تقویت حافظه
ESTJ (3 یا مجری
این تیپ شخصیتی با ویژگیهای عملگرا و منطقی معرفی میشود. این اشخاص آدمهای قاطع و قانونگرایی هستند، یعنی برایشان مهم است که کارها طبق اصول و قوانین خاصی پیش بروند.
این افراد معمولاً اشخاص معتقدی هستند و نسبت به سنتها تعصب خاصی دارند. حتی از دیگران هم انتظار میرود که همین دیدگاه را نسبت به زندگیشان داشته باشند. این آدمها از این که مسئولیت کاری را قبول کنند، خوشحال میشوند و بیشتر سراغ موقعیتها و ریسکهایی میروند که معقول و قابل پیش بینی باشند.
ESFJ4 ( یا سفیر
تیپهای شخصیتی ESFJ افراد مهربان و خوش قلبی هستند و به ویژگیهایی مثل نظم، عدالت و وفاداری اهمیت زیادی میدهند. کسانی که تیپ شخصیتی سفیر را دارند، خیلی خونگرم و دارای رفتار دوستانهای هستند، بیشتر از خودش، نیازها و حل مشکلات دیگران برایش مهم است.
علاوه بر این دوست دارد در موقعیتهای مختلف از او تشکر شود و نسبت به برنامه ریزی و جزئیات هر کاری توجه زیادی نشان میدهد. بیشتر این افراد دنبال رهبری یا مدیریت نیستند اما اگر در این جایگاهها قرار بگیرند، عکس العملهای معقول و مناسبی برای ارائه کردن خواهند داشت.
از دستش نده: چطور بر ناامیدی از زندگی و آینده غلبه کنیم؟
ENFP (5 یا پیکارگر
افراد کاریزماتیک در این دسته بندی از تیپهای شخصیتی MBTI قرار میگیرند. پیکارگرها خلاق، مستقل و خیلی پرانرژی هستند و ایدههای خلاقانه زیادی هم برای ارائه کردن دارند. قوه تخیل این افراد خیلی قوی است و روحیه انگیزه بخش و امیدوار کنندهای هم دارند. یک نکته جالب در مورد ENFPها این است که آنها کمترین علاقهای به کارهای مالی و حساب و کتابهای مختلف ندارند.
ENFJ (6 یا پیش قدم
افرادی که در دسته بندی ENFJ قرار میگیرند، روحیه حساسی دارند و نسبت به اخلاقیات ارزش زیادی قائل هستند. استعداد بالای این اشخاص در متقاعد کردن افراد خیلی قابل توجه است و در گروه افراد قاطع و هدفگرا قرار میگیرند. بنابراین مدیریت و رهبری موفق از نتایج داشتن این تیپ شخصیتی به حساب میآید.
از دستش نده: با این 7 نکته طلایی، زمانتان را مدیریت کنید!
ESFP (7 یا سرگرم کننده
کسانی که میخواهند همیشه مرکز توجه باشند و اخلاقیات برونگرایانهای دارند، در این تیپ شخصیتی معرفی میشوند. این افراد اهمیت زیادی برای روابطشان قائل هستند و برخورد بانمک و خلاقانه ای با افراد دارند. شخصیتهای سرگرم کننده به هیجان و انرژی علاقه زیادی نشان میدهند و نسبت به نتیجه کارهایشان کاملا امیدوارانه و مقاوم عمل میکنند.
ESTP (8 یا کارآفرین
تیپ شخصیتی کارآفرین نسبت به جزئیات توجه زیادی نشان میدهد و به داشتن ارتباطات مختلف با دیگران علاقه مند است. فردی که جزء شخصیتهای ESTP قرار میگیرد، شخصت رک گو، منطقی و برونگرایی دارد. این فرد خونسردی زیادی در برخورد با مسائل مختلف از خود نشان میدهد و هیجان زیاد و استرس را هم خیلی دوست دارد. حتی میتواند چندین کار و پروژه را بطور همزمان هندل کند.
از دستش نده: 6 تکنیک ساده (ولی فوق العاده) برای برنامهریزی روزانه!
INTJ (9 یا روشنفکر
شخصیت روشنفکر، شامل افرادی میشود که تحلیل منطقی از اتفاقات دارند و میتوانند روشهای نوآورانهای در کارها ارائه کنند. این افراد شخصیت کاملا مستقلی دارند و دلشان میخواهد که کارها را با روشها و متدهای خودشان انجام دهند. اگر با این افراد در ارتباط باشید، احتمالا متوجه شدهاید که همه آنها علاوه بر سختی و فشاری که برای رسیدن به هدف هایشان به خود وارد میکنند، همان اندازه هم از بقیه انتظار دارند و نظم و منطق خاص خودشان را دارند.
INTP (10 یا متفکر
تیپ متفکر، جزء شخصیتهای درونگرا محسوب میشود و اغلب اوقات روحیه آرام و تحلیلگری دارند. تنهایی برای آنها لذت بخش است و ترجیح میدهند بیشتر اوقاتشان را به فکر کردن درباره خود و کارهایشان بگذرانند. این افراد حس کنجکاوی قوی دارند و استقلال جالب توجهب هم از خود نشان میدهند. شخصیت متفکر محتاط است و نسبت به جزئیات توجه و دقت زیادی دارند.
از دستش نده: وابی سابی چیست؟
ISFJ (11 یا حامی
شخصیت ISFJ کاملا برعکس ENTP است. این افراد خیلی خونسرد، مسئولیت پذیر، وفادار و در یک کلام حامی هستند. کسانی که حامی هستند، آدمهای کم حرف و متواضعیاند که میتوانند برخورد صمیمانهای با شما داشته باشند. این تیپ شخصیتی آگاهانه عمل میکند و ترجیح میدهد برخورد عملیاتی با موقعیتها داشته باشند و وجودشان برای محیط اطرافشان مفید باشد.
ISTJ (12 یا بازپرس
شخصیت بازپرس افراد ساکت و معتقدی هستند که اهمیت زیادی به سنتها میدهند. وفاداری برای این اشخاص خیلی مهم است و حقایق و منطق برای آنها جایگاه خاصی دارد. قدرت تمرکز این افراد خیلی زیاد است و سخت میشود حواسشان را از کارشان پرت کرد. وقت شناسی این آدمها ویژگی بارزی است که میتوانید در برخورد با آنها متوجه آن شوید.
INFJ (13 یا مشاور
این تیپ شخصیتی به عنوان نادرترین شخصیت در بین افراد معرفی میشود. افراد حمایت کنندهای هستند که به کمالگرایی اهمیت زیادی میدهند و روحیه حساسی هم دارند. این شخصیت به احترام و تحسین احتیاج دارد و میتواند رهبری الهام بخش و خیلی موفق از خود نشان دهد. نوع شخصیت مشاور خیلی بکر و خلاقانه است و از جلب توجه دیگران هم اصلا خوشش نمیآید. محیط کار ایده آل برای این افراد، یک محیط آرام و کاملا بی سر و صداست.
INFP (14 یا واسطه گر
این تیپ از شخصیت شناسی MBTI افراد درونگرا و آرمانگرایی هستند که خلاقیت زیادی در کارها از خود نشان میدهند. این افراد اهمیت زیادی به اصول و ارزشهای خود میدهند و نادیده گرفتن آنها برایشان ناراحت کننده است. رویه و برنامه ریزی روتین برای آنها خیلی قابل قبول نیست و ترجیح میدهد که دیگران را با آرامش و منطق خود متقاعد کند.
از دستش نده: تاثیر و فواید خواب روی کیفیت زندگی
ISFP (15 یا ماجراجو
تیپ شخصیتی ماجراجو، صبور و کنجکاو هستند و آرام هستند و خیلی به خودشان سخت نمیگیرند. درواقع شعار بیشتر این افراد این است که آسان بگیر تا زندگی آسان بگذرد. این افراد خیلی معاشرتی و دوس داشتنی هستند و به مشکلات دیگران و حل آنها اهمیت زیادی میدهند. از مهربانی و صمیمیت استقبال میکنند و ترجیح میدهند متواضع و ساده عمل کنند.
ISTP (16 یا چیره دست
آزادی عمل برای این افراد اهمیت زیادی دارد. شخصیت مستقل آنها طوری است که ترجیح میدهند کارهایشان را در تنهایی و با تمرکز بالا انجام دهند. ریسک پذیری بالا در این افراد دلیل اصلی عملگرا بودن آنهاست. این اشخاص از چالشها استقبال میکنند و بیشتر اوقاتشان را در سکوت و تماشای کارهای دیگران میگذرانند.
خلاصه مطلب
معیار اصلی تست شخصت شناسی MBTI بر اساس نظریه یانگ است و از چهار دسته بندی اصلی که شامل برون گرا یـا درون گرا، شهودی یا حسی، ادراکی یا قضاوتی و احساسی یـا منطقی میشوند.