نرگس سیفی | مربی فیتنس

فیتنس  ∙  تناسب اندام  ∙  مربی

بهترین تکنیک‌ها برای تقویت حافظه

بهترین تکنیک‌ها برای تقویت حافظه

مطمئنم می‌دانید که حافظه تاثیر زیادی در تمام کار‌های زندگی روزمره ما دارد. با حافظه است که ما شروع به یادگیری می‌کنیم و با محیط اطرافمان سازگار می‌شویم. من، شما و همه آدم‌های دنیا، در لحظه به لحظه زندگی‌مان از حافظه‌ای که داریم، استفاده می‌کنیم. پس وقتی این همه به حافظه خودمان وابسته هستیم، باید مراقبش باشیم و برای تقویتش از راهکار‌های مختلفی استفاده کنیم.

ضعیف شدن حافظه، اثرات منفی زیادی در زندگی ایجاد می‌کند. اگر نسبت به آن بی‌اهمیت باشید، کم‌کم فراموشی شما بیشتر می‌شود و شما و اطرافیانتان را درگیر مشکلات زیادی می‌کند. آشنایی با بهترین تکنیک‌ها برای تقویت حافظه به شما کمک می‌کند که ذهنتان را از درگیر شدن با مشکلاتی مثل فراموشی حفظ کنید.

بریم ببینیم این راهکارها چی هستند :)

اطلاعات چگونه در حافظه‌مان ذخیره می‌شوند؟ 

برای شناخت تکنیک‌های تقویت حافظه، بهتر است اول این را بدانید اطلاعاتی که دریافت می‌کنید، چطور در ذهنتان ذخیره می‌شوند. ببینید،  اطلاعات در سه مرحله کلی وارد حافظه ما انسان‌ها می‌شوند. اسمِ این مراحل را می‌گذاریم رمزگذاری، ذخیره‌سازی و بازیابی.  حالا بیایید ببینیم که هر کدام از این‌ها چه معنایی دارند و دقیقاً چکار می‌کنند.

رمزگذاری، اطلاعات را به صورت یک ساختار مشخص در حافظه نگه می‌دارد. بعد نوبت به ذخیره اطلاعات می‌رسد. هر چیزی که یاد می‌گیرید، می‌بینید یا می‌شنوید، در حافظه شما ثبت می‌شوند. تنها فرقی که در شرایط ذخیره این اطلاعات وجود دارد، این است که هر کدامشان در حافظه کوتاه مدت یا بلند مدت ثبت می‌شوند.

می‌رسیم به مرحله آخر، یعنی بازیابی. در این مرحله همه چیز‌هایی که یاد گرفته‌اید و در ذهنتان ثبت کرده‌اید، به اجرا در می‌آیند و می‌توانید از آن‌ها استفاده کنید.

سلامت مغز اهمیت زیادی در طی کردن این مراحل و سرعت کار آن‌ها دارد. ترفند‌های زیادی وجود دارد که بتوانید با استفاده از آن‌ها حافظه خودتان را تقویت کنید و یادگیری را راحت‌تر کنید.

 

 

 همه ما تو طول زندگیمون برای انجام هر کاری حتی آب خوردن، به حافظمون احتیاج داریم. اگه حواستون بهش نباشه و توجهی به ضعیف شدنش نداشته باشین، کم‌کم با عمری که می‌گذره این حافظه کم و کم‌تر میشه و ممکنه ناراحتیای زیادی رو براتون درست کنه. حتی باعث میشه که اطرافیانتون همیشه نگرانتون باشن و زندگی اونام درگیر مشکلات شما بشه.

 

 

تکنیک‌های تقویت حافظه

 راه‌حل‌هایی که به عنوان  راه‌های تقویت حافظه  معرفی می‌شوند، تنوع زیادی دارند. حتی به شکل‌های مختلفی هم مورد استفاده قرار می‌گیرند. نکته مشترکی که بین همه آن‌ها وجود دارد، آرامش و دوری از استرس است. پس قبل از هر چیزی باید سعی کنید هیجانتان را کم کرده و اعصابتان را آرام کنید.

بعد از این که این کار تمام شد، تمام تکنیک‌هایی که در ادامه می‌گویم را انجام دهید تا حافظه و قدرت مغز خودتان را تقویت کنید و تا جایی که ممکن است، از فراموشی فاصله بگیرید.

 

1) ورزش منظم داشته باشید

یکی از بهترین کار‌هایی که شما برای تقویت حافظه خود می‌توانید انجام دهید، ورزش کردن است. اکثراً برای بهتر کردن عملکرد مغز و تقویت حافظه، از ورزش‌های هوازی استفاده می‌شود. انجام این ورزش‌ها بیشتر روی قسمت‌هایی از مغز تاثیر می‌گذارند که مربوط به حافظه کلامی و یادگیری می‌شوند. علاوه بر همه این‌ها، ورزش منظم روی کیفیت خواب و حفظ وزن سالم هم تاثیر زیادی دارد و همه آن‌ها در تقویت حافظه شما هم قطعاً کم بی‌تاثیر نیست.

 


پست اینستاگرام: تاثیر ورزش بر عملکرد مغز

 

 

2) استرس‌تان را کنترل کنید 

یکی دیگر از روش‌های تقویت حافظه، مدیتیشن است. این تمرین عالی تاثیر خیلی خوبی روی حافظه همه ما دارد. درواقع حافظه اپیزودیک با استفاده از تمریناتی که مدیتیشن دارد، تقویت می‌شود. این یعنی ذهن شما برای در خاطر ماندن  رویداد‌ها  و  اتفاقات روزمره،  آمادگی کامل پیدا می‌کند.

 

3) تغذیه سالم داشته باشید 

من و شما و همه موجودات دیگر، در مقابل همه چیز‌هایی که به عنوان خوراکی وارد بدنمان می‌کنیم، مسئول هستیم. چون همه خوراکی‌هایی که مصرف می‌کنید، کم یا زیاد روی حافظه شما تاثیر می‌گذارند. عملکرد حافظه بلند مدت و تقویت آن بستگی زیادی به این موضوع دارد. شما می‌توانید با مصرف مواد سالم مثل قند طبیعی، گلوکز و لبنیات و مصرف نکردن مواد مضر مانند چربی‌های اشباع شده  به سلامت مغزتان کمک کنید و قدرت حافظه‌تان را افزایش دهید.

 

 

از دستش نده: افزایش انگیزه زندگی با 9 راه ساده امّا تاثیرگذار! 

 

 

4) خواب کافی داشته باشید 

شاید بنظرتان خواب کافی خیلی مهم و ضروری نباشد امّا باید بدانید که خواب سالم تاثیر زیادی در ثبت خاطرات شما دارد. اگر شما نتوانید به اندازه کافی بخوابید و استراحت کنید، دچار حواس پرتی، خستگی و عدم تمرکز می‌شوید. سعی کنید برنامه‌های روزانه‌تان را خوب مدیریت کنید که کمی فرصت برای خواب و استراحت هم به خودتان بدهید.

این کار هم سیستم ایمنی بدنتان را تقویت می‌کند و هم حافظه شما را در شرایط بهتری قرار می‌دهد. خواب کافی حتی در حفظ آرامش و تناسب اندامتان هم موثر است و خیلی از مشکلات و دغدغه‌هایتان را کنترل می‌کند.

 

5) اطلاعاتی که دریافت می‌کنید را ساماندهی کنید

پیشنهاد می‌کنم برای تقویت حافظه‌تان، حتماً یک طرح کلی از چیز‌هایی که وارد مغزتان می‌شوند، برای خودتان بچینید. اول از همه آن‌ها را تقسیم کنید و اطلاعاتی که احساس می‌کنید واقعاً برایتان مهم هستند و می‌خواهید آن‌ها را در جای امنی از ذهنتان نگهداری کنید، قبل از بقیه اطلاعات در نظر بگیرید. بعد از آن، بروید سراغِ خاطراتی که اهمیت زیادی ندارند و فرقی ندارد که فراموش کنید یا نه. اسمِ این روشی که شما اطلاعات را به  دسته بندی‌های کوچکی  تقسیم می‌کنید، اصطلاحاً روش تکه‌تکه شدن خاطرات است.

مثلاً تصور کنید می‌خواهید زبان جدیدی یاد بگیرید. از همان اول سراغ جمله‌های رسمی و ادبی آن که نمی‌روید، درسته؟ حتماً از قسمت ساده‌تر آن شروع می‌کنید. یعنی اگر من جایِ شما باشم، همان اول جدولی از اصلاحات و لغت‌های ابتدایی آن را تهیه می‌کنم و همه نکات اولیه را می‌بَرَم داخلِ یک فهرست. بعد، طبق همین فهرستی که تهیه کرده‌ام، شروع به یادگیری می‌کنم.

 

 

از دستش نده: روش‌های تصمیم‌گیری صحیح و کاهش درصد خطای تصمیم 

 

 

6) تداعی کننده ایجاد کنید

تکنیک‌های تقویت حافظه با تداعی خاطراتحتماً تا به حال برای شما هم اتفاق افتاده که با مزه کردن یک خوراکی یا غذا، شنیدن یک صدا یا دیدن یک عکس، یاد خاطرات دوری از زندگی‌تان بیفتید. تداعی کردن اتفاقات راه حل دیگری است که می‌توانید برای تقویت حافظه خودتان از آن استفاده کنید. این تداعی کننده‌ها شامل همه تصویر‌های ذهنی است که به عنوان بخشی از خاطره یک اتفاق، آن‌ها را در ذهنتان ثبت می‌کنید.

خاطرات و اطلاعاتی که نمی‌خواهید فراموششان کنید را با استفاده از این تداعی کننده‌ها همیشه جایی در ذهنتان نگه دارید تا هر وقت دلتان برایشان تنگ شد، بتوانید زود آن‌ها را به یاد بیاورید و از مرورشان لذت ببرید.

 

7) توجهتان را بیشتر کنید

توجه کردن بخش مهمی از حافظه شما را تشکیل می‌دهد. با توجه به اتفاقات و اطلاعات مختلف است که می‌توانید همه آن‌ها را از حافظه کوتاه مدت به حافظه بلند مدتتان منتقل کنید. برای این کار بهتر است روی تمرکزتان کار کنید و خودتان را از جا‌هایی که حواستان را پرت می‌کنند، دور نگهدارید و به جزئیات توجه بیشتری نشان دهید.

 

 

از دستش نده: هوش اجتماعی چیست و چطور افزایشش دهیم؟

 

 

8) یادداشت برداری کنید

نوت برداری از اطلاعات باعث می‌شود که بهتر آن‌ها را به یاد داشته باشید و در ذهنتان بیشتر از آن‌ها نگهداری کنید. این را هم بگویم که تحقیقات نشان داده است یادداشت کردن با قلم و خودکار، تاثیرگذار‌تر از تایپ کردن است. دلیلش هم این است که معمولاً نوشتن با دست زمان بیشتری طول می‌کشد؛ بنابراین می‌توانید تا تمام شدن مطلبی که می‌نویسید، چند بار آن را بخوانید و مرورش کنید.

 

9) بلند بلند تکرار کنید

برای حفظ و یادگیری مطالب جدید سعی کنید آن‌ها را بلند بلند تکرار کنید. با این روش اطلاعات را یکبار می‌خوانید و مرور می‌کنید و یکبار هم آن‌ها را با صدای خودتان می‌شنوید. در نتیجه اطلاعات بهتر در ذهنتان می‌مانند و  در حافظه بلند مدتتان ذخیره می‌شوند.  جالب است بدانید که این کار برای حفظ کردن مطالب درسی و یادگیری آموزش‌های جدید هم خیلی خیلی حرکت مناسبی است.

 

 

از دستش نده: مدیتیشن چیست؟ (راهنمای کامل + فواید و انواع)

 

 

10) در گروه‌ها و انجمن‌های مختلف شرکت کنید

تا زمانی که مجبور نشوید همه چیز‌هایی که یاد گرفته‌اید را برای دیگران توضیح دهید و از آن‌ها در صحبت‌هایتان استفاده کنید، نمی‌دانید چقدر از حافظه‌تان فعال است و چقدرش را باید تقویت کنید. استفاده از این روش تقویت حافظه، شما را مجبور می‌کند که همه چیز‌هایی که لازم دارید را مرور کنید و برای خروجی بهتر، آن‌ها را بازیابی کنید. حتی می‌توانید از یکسری ابزارهای آموزشی مختلف مثل پوستر‌ها و فلش کارت‌های آموزشی استفاده کنید.

 

11) تمریناتتان را بیشتر کنید 

اگر می‌خواهید حافظه قوی‌تری داشته باشید، باید هر روز روش‌های تقویت حافظه را تمرین کنید. در واقع کاری که شما باید انجام دهید، این است که همه کار‌هایی که برای تقویت حافظه لازم است را انجام دهید و آن‌ها را بارها و بارها مرور می‌کنید. در آخر هم با استفاده از تمرین این روش‌ها، می‌توانید متوجه شوید که کدامشان چقد تاثیرگذار هستند و چقدر باعث پیشرفت و تقویت حافظه شما شده‌اند.

 


پیشنهاد کتاب: کتاب راهکارها و تکنیک‌های تقویت حافظه و هوش از ناهید اسدی می‌تواند کمکتان کند

 

 

خلاصه مطلب 

حافظه اهمیت زیادی برای همه ما آدم‌ها دارد. حافظه مشخص می‌کند که شما می‌توانید در طول روز با چند نفر ارتباط بگیرید و یا چه حجمی از اطلاعات را ذخیره کنید و باز هم بیشتر یاد بگیرد. اگر به موقع به حافظه‌تان رسیدگی نکنید، ممکن است کار از کار بگذرد و دیگر نتوانید آن را نجات دهید. بنابراین پیشنهاد می‌کنم از همین الان با استفاده از بهترین تکنیک‌ها برای تقویت حافظه، ذهنتان را مدیریت کنید و اطلاعات زیادی را به‌خاطر بسپارید.