دقت کردید بعضی از افراد، روابط عمومی و اجتماعی خیلی خوبی دارند و تحت هر شرایطی میتوانند با آدمهای دور و برشان ارتباط برقرار کنند؟ به نظر من اینجور افراد در هر جایی که باشند، باهوش و جذاب به نظر میرسند؛ میدانید چرا؟ چون به بقیه نشان میدهند که حتی اگر تا به حال آن را ندیده باشند، میتوانند آنها را به سمت خود جذب کنند و دوستهای زیادی داشته باشند.
بهتر است بدانید که همه این افراد، یک ویژگی مشترک دارند و آن هم هوش اجتماعی بالای آنهاست. مطمئنم خیلی از شما دوست دارید که حداقل برای یک بار هم که شده، این ویژگیها را در ارتباطات خود تجربه کنید. برای همین هم میخواهم چند دقیقهای درمورد این با شما صحبت کنم که هوش اجتماعی چیست و چرا و چطور افزایشش دهیم؟
هوش اجتماعی چیست؟
هوش اجتماعی را میشود به صورتهای مختلفی تعریف کرد، امّا همۀ آنها در یک معنی خلاصه میشوند. هوش اجتماعی توانایی و استعداد برقراری ارتباط با دیگران با هدف همدلی و قاطعیت مناسب است. بنظرم افرادی که هوش اجتماعی بالایی دارند، از جهات زیادی به بلوغ رسیدهاند. جالب است بدانید که اکثر کسانی که هوش اجتماعی بالایی دارند، به بلوغ عاطفی هم رسیدهاند و رفتار مناسبی با شریک عاطفی خودشان دارند.
درواقع با هوش اجتماعی میشود احساسات و عواطف را درست مدیریت کرد و به موقع عکس العملهای مناسب نشان داد. مهارتهای هوش اجتماعی شامل درست شنیدن، دقت در عکس العملها و ایجاد گفتگوی مناسب هستند. با داشتن هوش اجتماعی، میدانید که گفتگوها و روابطتان را چطور ادامه دهید که بهترین نتیجه و کمترین تنش را داشته باشد.
هوش اجتماعی یه جنبه از شخصیت ما آدماس که از تجربههای برخورد و ارتباط ما با بقیه به وجود میاد. اگه اهمیت بیشتری به این ویژگی از شخصیتتون بدین، میتونین خیلی از استعدادهاتون رو به بقیه معرفی کنین و موفقیت های زیادی رو برای خودتون به وجود بیارین.
چرا باید هوش اجتماعی خودمان را افزایش دهیم؟
اگر قصد دارید بالاتر از جایی که هستید قرار بگیرید و راههای پیشرفت را برای خودتان هموارتر کنید، پیشنهاد میکنم به فکر افزایش هوش اجتماعی خودتان باشید. اگر قرار باشد به عنوان یک سرگروه یا همکار در یک گروه فعالیت کنید، باید درک درستی از رفتار اعضای دیگر داشته باشید.
خیلی اوقات که شرایط بر وفق مراد آدمها پیش نمیرود، تنشها و استرسهای شدید زیادی اتفاق میافتد که اگر درست مدیریت نشوند، میتوانند هر چه رشته شده را پنبه کنند و زحمت شما و خیلیهای دیگر را از بین ببرند. اینجاست که هوش اجتماعی به کمک شما میآید و نشان میدهد که حتی در شرایط سخت هم میشود آرامش به وجود آورد و انتخابهای درست و مناسب را تجربه کرد.
این ویژگی فقط مختص کار و گروههای کاری نیست. خیلی از روابط شخصی، عمومی و تحصیلی هستند که با استفاده از هوش اجتماعی، میتوانند شرایط مناسبتر و پیشرفت سریعتری را برایتان داشته باشند.
پیشنهاد کتاب: پیشنهاد میکنم کتاب هوش اجتماعی از دانيل گلمن را از دست ندهید
مزایای افزایش هوش اجتماعی
افزایش هوش اجتماعی مزیتهای زیادی برای همه شما دارد. مهمترین مزیت آن این است که تواناییهاییتان را پرورش میدهد و آنها را به خوبی مدیریت میکند. برای این که بدانید افزایش هوش اجتماعی چه تاثیراتی روی شخصیتتان دارد، خوب به مواردی که قرار است بگویم توجه کنید:
1) افزایش مهارتهای کلامی
اولین تاثیری که هوش اجتماعی بالا میتواند بر شخصیتتان بگذارد، افزایش مهارتهای کلامی و توانایی بالا در انتخاب اصطلاحات و عبارتهای مناسب است. همانطور که میدانید کلمات، تاثیر زیادی در روابط مختلف اشخاص دارند. شما با حرف زدن میتوانید رابطهتان را با دیگران، گرم و صمیمی و یا سرد و متشنج کنید.
این انتخاب درست و استفاده مناسب از کلمات، یکی از ابتداییترین تاثیرات افزایش هوش اجتماعی است. وقتی هوش اجتماعیتان بیشتر شود، لحن واضحتر و ایده آلتری پیدا میکنید. پس میتوانید روابط بهتر، معقولتر و مستحکمتری را تجربه کنید.
از دستش نده: وابی سابی چیست؟
2) افزایش میزان آگاهی
هوش اجتماعی که بیشتر شود، درک درستی از تعاملات پیدا میکنید. نتیجه این میشود که میتوانید درک درستی از قوانین و رسومات هر گروه و قومیتی که با آنها ارتباط میگیرید، داشته باشید و تاثیرات خوبی از تعاملاتتان با افراد مختلف بگیرید. وقتی هوش اجتماعی بالایی نداشته باشید، دائماً برای چنین مسائلی با مشکل مواجه میشوید.
3) سازگاری با تغییرات
هر چقدر که بتوانید هوش اجتماعیتان را افزایش دهید، کنترل بیشتری روی محیط دارید و بهتر میتوانید پیچیدگیها و تغییرات محیط را مدیریت کنید. برای همین هم اگر در این میان با چالشها و مشکلاتی روبرو شوید، کنترل بیشتری روی خودتان دارید و عکسالعمل مناسبی هم میتوانید نشان دهید.
از دستش نده: تاثیر و فواید خواب روی کیفیت زندگی
4) موفقیتهای اقتصادی و اجتماعی
وقتی هوش اجتماعی خودتان را افزایش دهید و روی شخصیتتان کار کنید، میتوانید با مهارت بیشتری در محیط کار حاضر شوید و ارتباطات مناسبی با همکارانتان برقرار کنید؛ بنابراین با انجیو و گروههای بیشتری آشنا میشوید و طرفداران زیادی برای خودتان پیدا میکنید که از شخصیتتان خوششان میآید. همۀ اینها باعث ارتقا شغلی و مالی شما میشوند و مطمئن باشید که درصد موفقیتهای فردی و اجتماعیتان را هم افزایش میدهند.
نشانههای داشتن هوش اجتماعی بالا
کسانی که هوش اجتماعی بالایی دارند، دارای ویژگیهایی هستند که آنها را از افراد دیگر متمایز میکند. این نشانهها باعث میشود که زودتر بتوانید کسی که هوش اجتماعی بالایی دارد را تشخیص دهید، یا زودتر متوجه شوید که هوش اجتماعیتان بیشتر شده یا نه؟! این نشانهها شامل موارد زیر میشوند:
- گوش دادن دقیق: گوش دادن بادقت بالا و توجه به سیگنالهای مختلف ارتباطی
- تسلط کافی و مهارتهای کلامی بالا: دقت در جزئیات و بخاطر سپردن آنها، همچنین داشتن مهارت بالا در برقراری ارتباط کلامی با افراد مختلف صرف نظر از فرهنگ، زبان، عقیده و اینجور چیزها.
- درک درست از قوانین: درک بالا از قوانین اجتماعی و مدیریت بهتر در شرایط پیچیده علیرغم داشتن واکنشهای مختلف
- درک حالات عاطفی دیگران: درک عواطف و نقشهای اجتماعی مختلف و ارائه واکنش متناسب و درست
- ایفای نقش درست: مدیریت نقشهای فردی و اجتماعی مختلف در شرایط متفاوت، گاهی به عنوان رهبر و گاهی به عنوان یک عضو ساده
- ابتکار عمل بالا: ایجاد انگیزه در دیگران و تنظیم حالات مختلف کاری و عاطفی
- تاثیرگذاری زیاد: داشتن تاثیرات مناسب عمیق و زیاد
چطور هوش اجتماعی را افزایش دهیم؟
هوش اجتماعی بالا یک توانایی و مزیت شخصیتی ویژه است که میتوان با تمرین و تکرار آن را افزایش داد. فقط کافی است اصولش را بدانید و با دقت به آنها عمل کنید. کارهایی که برای افزایش هوش اجتماعی باید انجام دهید، اینها هستند:
1) توجهتان را بیشتر کنید
شما در هر رابطهای که قرار داشته باشید، کاری، تحصیلی، عاطفی، رفاهی یا هر رابطه دیگری، احتیاج به توجه کردن دارید. وقتی توجهتان را به حرفها و حرکات بقیه نشان دهید و باعث شوید که آنها متوجه این حرکت شما شوند، میتوانید تاثیرات خوبی روی آنها بگذارید. درواقع شما با ابراز توجهتان به دیگران نشان میدهید که رفتار آنها برای شما اهمیت دارد و به عقاید و حرکات آنها احترام میگذارید. پس سیگنالهای مثبتی میگیرید و واکنشهای خوبی را تجربه میکنید.
از دستش نده: 6 تکنیک ساده (ولی فوق العاده) برای برنامهریزی روزانه!
2) روابطتان را گسترش دهید
مردم را بشناسید و اجازه دهید که آنها هم شما را بشناسند. نمیگویم سیر تا پیاز کار و زندگیتان را برای دیگران تعریف کنید، امّا تا جایی که روال عادی جامعه است و مشکلی برایتان پیش نمیآید، با مردم با گرایشها و فرهنگهای مختلف ارتباط برقرار کنید. با این کار، مهارتهایتان در برقراری ارتباط افزایش پیدا میکند و تجربیات مفیدی بدست میآورید و متوجه میشوید که چه رفتار و کلامی باید داشته باشید تا نتیجه بهتری بگیرید.
3) بیشتر لبخند بزنید
تغییرات چهره تاثیر زیادی در نوع روابط و شرایط آنها دارد. وقتی شما همیشه چهره خشک و جدی داشته باشید، به اطرافیان خود نشان میدهید که از من دور بمانید و کاری به کار من نداشته باشید. ولی چهره خندان و شاداب، نتیجه عکس دارد و آدمهای مختلفی را به سمت شما جذب میکند و نتایج مثبت زیادی را به وجود میآورد.
پست اینستاگرام: انواع خندیدن
4) اشتباهاتتان را شناسایی و مطرح کنید
سعی کنید اشتباهاتی که دارید را شناسایی کنید و در موردشان با دیگران حرف بزنید. سوءتفاهم نشود، قرار نیست نقاط ضعفتان را برای بقیه مشخص کنید! وقتی میگویم اشتباهات و تجربیات خود را مطرح کنید، بخاطر این است که شما تنها کسی نیستید که مرتکب انجام آنها شدهاید و افراد دیگری هم ممکن است دچار آنها شده باشند. در نتیجه میتوانید نقاط مشترک بیشتری با آنها پیدا کرده و از تجربیاتشان برای حل مشکلاتتان استفاده کنید.
5) از داستانها کمک بگیرید
خلاقیت در مهارتهای کلامی به چیزهای زیادی بستگی دارد. یکی از آنها داستان گفتن و خلاقیت در مطرح کردن موضوعات است. سعی کنید برای متوجه کردن دیگران نسبت به منظور خودتان، از روشهای مختلف از جمله داستان سرایی کمک بگیرید. البته حتماً به این مسئله هم توجه داشته باشید که محیطی که در آن قرار دارید، ظرفیت استفاده از داستان را دارد یا نه؟
6) افتخاراتتان را با دیگران به اشتراک بگذارید
سعی کنید در فعالیتهای گروهی که دارید، ارتباط بیشتری با اعضا برقرار کنید و موفقیتها و افتخاراتی که بدست میآورید را با آنها شریک شوید. اینطوری به آنها نشان میدهید که هم در این موفقیت تاثیر داشتهاند و هم با کمی تلاش بیشتر، میتوانند موقعیتهای بهتری بدست آورند. همین موضوع باعث میشود تا اعتماد آنها نسبت به شما بیشتر شود و تاثیرپذیری بهتری از رفتارهای شما داشته باشند.
خلاصه مطلب
هوش اجتماعی جنبۀ ویژهای از هوش و شخصیت آدمهاست که با استفاده از آن میشود موفقیتهای زیادی را تجربه کرد. داشتن هوش اجتماعی بالا، کار سختی نیست و تنها میتوان با تمرین و تکرار برخی موارد اصولی به آن دست پیدا کرد. توصیه میکنم برای افزایش هوش اجتماعیتان وقت بگذارید و تا رسیدن به یک حد خوب، از رشد آن دست نکشید.