نرگس سیفی | مربی فیتنس

فیتنس  ∙  تناسب اندام  ∙  مربی

با انواع جراحی‌های لاغری و عوارض آن‌ها آشنا شوید!

صبر، انگیزه و باور؛ همین سه کلمۀ کوچولو، زندگی همۀ آدم‌ها روی انگشتان اینها می‌چرخد.

اصلاً مگر بدون این سه تا، می‌شود زندگی کرد؟!

در بحث چاقی هم همینطور است. وقتی که صبر نداشته باشید، وقتی که هیچ انگیزه‌ای برای رسیدن به هدفتان که لاغری است، نداشته باشید، محال است بتوانید از شر این مشکل خلاص شوید.

خیلی از خانم‌هایی که به خودشان باور ندارند و انگیزۀ و صبری برایشان نمانده، به جای این که سبک زندگی سالم را انتخاب کنند، دنبالِ سریع‌ترین راه حل برای لاغر شدن می‌روند.

چه راه حلی؟

جراحی لاغری . . .

ولی همه چیز که جراحی نیست؛ می‌دانید چقدر همین جراحی‌های به اصطلاح مفید، عوارض دارند؟

به همین دلیل، تصمیم گرفتم کمی درمورد جراحی‌های لاغری صحبت کنم و کاملاً اصولی نتیجه بگیریم که ورزش بهتر است یا عمل جراحی.

 

جراحی، سریع‌ترین روش برای لاغری

مطمئنم همۀ شما خیلی خوب می‌دانید که چاقی، باعث بروز بسیاری از بیماری‌های خطرناک است؛ منظورم بیماری‌هایی مثل دیابت نوع دو، بیماری‌های قلبی - عروقی و سکته مغزی است.

چاقی حتّی باعث بروز سرطان‌هایی مثل سرطان سینه، پانکراس و کولون هم می‌شود.

بجز این‌ها، چاقی خیلی راحت می‌تواند یک نفر را افسرده کند؛ نتیجه‌اش هم می‌شود دور شدن از جامعه و ضعیف شدن ارتباطات و مهارت‌های اجتماعی!

همۀ این مشکلات، باعث می‌شود تا اشخاصی که اضافه وزن دارند، دنبالِ راهی برای لاغر شدن بگردند و سعی می‌کنند سریع‌ترین راه را پیدا کنند؛ راهی به اسم جراحی لاغری! (البته راه حل که چه عرض کنم، از چاله در‌می‌آیند و در چاه می‌افتند.)

 

 

طی همین چند سال گذشته، انواع مختلفی از جراحی‌های لاغری بین مردم خیلی محبوب شده و یجورایی، همه دنبالشن. تویِ نگاه اول هم باید اینطور باشه؛ چون یک لقمه حاضر و آماده است. و متاسفانه خیلی‌ها به عوارض فراوانشون دقت نمیکنن و . . !

 

 

به نظر من هنوز هم بهترین، مفید‌ترین و ساده‌ترین راه حل برای لاغر شدن، سبک زندگی سالم، یعنی ورزش و تغذیۀ سالم است. یک راه حل بدون عوارض با کلی فواید. یکم جلوتر که بریم، انواع مختلف عمل‌ها جراحی و عوارض هر کدام را برایتان می‌گویم.

جراحی‌های لاغری پر‌طرفدار دنیا، جراحی‌های زیر هستند:

  • عمل لیپوماتیک
  • عمل لیپوساکشن
  • عمل بای پس معده به روش Rouxeny
  • عمل بای پس معده به روش انحراف بلیوپانکراتیت
  • عمل گاسترگتومی
  • عمل لاپاراسکوپی باندینگ شکمی
  • عمل پلیکاسیون معده

 

عمل لیپوساکشن چیست؟

در حال حاضر، عمل لیپوساکشن به یکی از معروف‌‌ترین و پر‌طرفدار‌ترین روش‌‌های جراحی لاغری در بین افراد مبتلا به چاقی تبدیل شده است.

روش انجام این عمل به این صورت است که چربی‌‌های اضافی بدن را از مناطق خاصی بر‌می‌دارند و باعث به وجود آمدن تغییراتی در فرم آن ناحیه بدن می‌شوند.

در عمل لیپوساکشن، به وسیله لولۀ کوچکی به نام کانول که یک سوراخ دارد، چربی‌های اضافی را بر‌می‌دارند. درواقع با استفاده از کانول و سوراخ‌های آن، در زیر پوست، برش‌هایی به اندازه ۵ تا ۶ میلی‌متر ایجاد می‌شود.

 با استفاده از این عمل، می‌توان تقریباً ۷ کیلوگرم چربی بدن را از بین برد و دچار کاهش وزن ‌نشد.

نکتۀ مهم: در اکثر مواقع از لیپوساکشن برای از بین بردن چربی‌هایی استفاده می‌شود که با ورزش از بین نمی‌روند؛ نه چربی‌هایی که خیلی راحت با تغییر سبک زندگی و ورزش، شرّشان کم می‌شود!

 

عمل لیپوساکشن چه عوارضی دارد؟

انجام این عمل می‌تواند باعث ظاهر شدن کبودی‌هایی در بدنتان شود.

علاوه بر این، احتمال آسیب دیدن اعصاب بدن در این عمل خیلی زیاد است؛ حتّی ممکن است به رگ‌های خونی، ماهیچه‌ها و ریه‌هایتان هم آسیب‌های جدی و جبران ناپذیری وارد شود.

عوارض قلبی و ریوی و همچنین تجمع مایعات در زیر پوست بدن هم افزایش می‌یاید.

هنوز تمام نشده . . !

بجز این‌ها، احتمال افزایش عفونت در عمل لیپوساکشن وجود دارد و بسیاری از افرادی که این عمل را انجام می‌دهند، نیاز به عمل جراحی دوباره و ترمیمی پیدا می‌کنند.

در مواردی هم مشاهده شده که سطح بدن تورم‌های همیشگی به وجود آمده و پوست بدن شل شده است. خُب حالا خودتان قضاوت کنید؛ تا اینجا ورزش بهتر است یا عمل لیپوساکشن؟

 

عمل لیپوماتیک چیست؟

عمل لیپوماتیک یا همان پیکر تراشی، یکی از پیچیده‌ترین روش‌‌های لاغری است.

در روش لیپوماتیک، چربی‌‌های بدن بدون هیچگونه دردی از بدن خارج می‌شوند و حتی خون‌ریزی هم ندارد. عمل لیپوماتیک یا پیکر تراشی، نسبت به عمل لیپوساکشن دقیق‌تر است و می‌توان از آن برای کم کردن وزن و کاهش سایز هم استفاده کرد، درست برعکس لیپوساکشن.

برای عمل پیکر تراشی از دستگاه لیپوماتیک استفاده می‌شود که یک کمپرسور هوای فشرده دارد و می‌تواند هوای فشرده را به میله کانولا منتقل کند؛ این میله، قابلیت انعطاف پذیری بالایی دارد.

پس از آن، این هوا به صورت سه بعدی با سرعت بالایی حرکت می‌کند و در زیر پوست بدن از خودش حرکات ارتعاشی، لرزشی و نوسانی نشان می‌دهد؛ بنابراین با انجام این حرکات و به صورت هم زمان، چربی‌هایی که زیر پوست قرار دارند از هم متلاشی می‌شوند.

 

    از دستش نده: چطور تنبلی را کنار بگذاریم؟ | 3 راهکار اساسی برای درمان تنبلی

 

در این عمل چربی‌ها را به صورت مایع خارج می‌کنند. جالب است بدانید که می‌توان از آن‌ها برای تزریق دوباره به عنوان فیلر و برجسته کردن نواحی دیگر بدن مانند باسن استفاده کرد؛ چرا که این چربی‌ها نسبت به چربی‌های خارج شده از عمل لیپوساکشن سالم‌تر می‌باشند و حتّی دوام بیشتری دارند.

 

عمل لیپوماتیک چه عوارضی دارد؟

درست است که این عمل به نظر خیلی خوب می‌رسد، امّا عوارض بسیار زیادی هم دارد.

مثلاً، امکان سوراخ شدن اندام‌های داخلی بدن وجود دارد و ممکن است باعث بروز عفونت و آمبولی شود.

تازه بجز این، حتی ممکن است شش‌ها هم عفونت کنند. از طرفی این عمل می‌تواند باعث به وجود آمدن التهاب، واکنش های آلرژیک و سوختگی شود. 

 

هشدار

متاسفانه طی این عمل، خیلی از افراد جون خودشون را از دست دادن. پس خیلی مراقب باشین و سعی کنین راه های بهتری مثل سبک زندگی سالم رو انتخاب کنین و نزارین سریع بودنش، گولتون بزنه.

 

 

عمل بای پس معده به روش Rouxeny چیست؟

یکی دیگر از عمل‌هایی که طرفداران بسیار زیادی دارد، عمل بای پس معده است. معمولاً کسانی طرفدار این عمل هستند که از طرفی نمی‌توانند چربی‌هایشان را بجز عمل از بین ببرند و از طرف دیگر، از عمل‌های دیگر هم می‌ترسند.

کاری که در این عمل انجام می‌شود، این است که پزشکان یک بخش از معده را می‌بُرند تا آن شخص نتواند غذای زیادی بخورد و با خوردن غذای کمتر، لاغر شود. (جذب غذا هم کمتر می‌شود)

پس از انجام دادن این جراحی لاغری، معده فقط می‌تواند 28 گرم غذا را در خودش نگه دارد؛ در حالی که معدۀ عادی، بیشتر از این را می‌تواند در خودش نگه دارد.

 

عمل بای پس معده به روش Rouxeny چه عوارضی دارد؟

با انجام این عمل، این احتمال وجود دارد که به فقر غذایی دچار شوید یا کم کم سوء تغذیه به سراغتان بیاید.

یکی دیگر از عوارض این عمل این است که معده‌تان نمی‌تواند ویتامین‌های مورد نیاز را جذب کند؛ به همین دلیل بدن با کمبود بیش از حد ویتامین‌هایی مثل ویتامین D و ویتامین B12 مواجه می‌شود.

وقتی هم که بدن به کمبود این ویتامین‌ها دچار شود، احتمال بروز سندروم دامپینگ زیاد می‌شود و مجبور می‌شوید دوباره عمل کنید.

اگر می‌خواهید این عمل را انجام دهید، متاسفانه باید این را هم بگویم که احتمال به وجود آمدن فتق و سنگ صفراوی، زیاد است.

 

عمل لاغری بای پس معده به روش انحراف بلیو پانکراتیک

این عمل هم، یکی دیگر از انواع جراحی‌های لاغری است که زیرمجموعه عمل بای پس معده به حساب می‌آید.

این روش، نسبت به روش‌های دیگر، پیچیدگی خاص خودش را دارد. در این عمل پزشک جراح،  حدودا 80% از معده‌تان را بر‌می‌دارد  و فقط قسمت کوچکی از رودۀ باریک و قسمتی که غذا را از معده به روده باریک می‌َبرد را باقی می‌گذارد.

در این نوع عمل لاغری هم نمی‌توانید غذای زیادی بخورید و طبیعتاً میزان جذب غذا هم کم خواهد شد.

نکتۀ مهم: چون این عمل عوارض بسیار زیادی دارد، پزشکان توصیه می‌کنند فقط افرادی که BMI آن‌ها بالای 50 است، به سراغ این عمل بروند.

 

عمل بای پس معده به روش انحراف بلیو پانکراتیک چه عوارضی دارد؟

احتمالاً وقتی نوع عمل را توضیح دادم، خودتان هم متوجّه این موضوع شده باشید. در این عمل، خونریزی بسیار زیاد است. وقتی هم خونریزی بدن زیاد بشود و به اصطلاح از حد طبیعی یک عمل بگذرد، احتمال عفونت بدن هم بالا می‌رود.

بجز این، ممکن است وقتی این عمل را انجام بدهید، برایتان مشکلات ریوی و تنفسی به‌وجود بیاید. یعنی درواقع چاقی را ممکن است برطرف کنید ولی باز هم یکسری بیماری‌های بدتر سراغ‌تان می‌آید.

 

  از دستش نده: سلولیت چیست و چطور از شرش خلاص شویم؟

 

حتّی این احتمال هم وجود دارد که واکنش‌های غیر طبیعی به بیهوشی به وجود بیاید و پس از آن فرد دچار استفراغ و سوء تغذیه بدی شود. افت قند خون و فتق هم از عوارض شایع این عمل است که باید حتماً در نظر بگیرید.

 

عمل گاسترکتومی چیست؟

یک نوع عمل جراحی دیگری که وجود دارد و بسیاری از افرادی که مجبور می‌شوند سراغِ جراحی بروند و دیگر راه‌های سالم‌تر، مشکل‌شان را برطرف نمی‌کند، عمل گاسترکتومی یا عمل اسلیو است.

عمل جراحی گاسترکتومی یکی از جدید‌ترین روش‌‌های حال حاضر دنیا برای افرادی است که می‌خواهند سریع‌تر و البته با پذیرش و خطر و ریسک‌هایی که دارد، لاغر شوند.

در عمل گاسترکتومی، در مرحلۀ اول، پزشک عمل جراحی بای پس معده به روش انحراف بلیو پانکراتیت که توضیحش را دادم، توسط duodenal switch را بر روی شما انجام می‌‌دهد و در مرحله دوم، معده به شکل تیوپی در‌می‌آید؛ بنابراین غذای کمی می‌خورید و کالری کمی هم دریافت می‌کنید.

 

عمل گاسترکتومی چه عوارضی دارد؟

وقتی این عمل را انجام بدهید، این احتمال بسیار وجود دارد که رفلاکس اسیدی و سوزش معده به شدت زیادی افزایش یابد. مطمئنم اگر یکبار هم رفلاکس معده و سوزش آن را تجربه کرده باشید، اصلاً دلتان نمی‌خواهد تکرار شود چه برسد بیشتر!

بجز سوزش و مشکلات معده، حالت تهوع، یبوست، اسهال و سوء هاضمه هم از عوارض دیگری است که این عمل برایتان خواهد داشت. مشکلات غذایی و سندروم روکس هم بماند که احتمال بروزشان، زیاد است.

این آخرش نبود . . !

درد‌های شکمی و سندروم لوپ افرنت هم عوارض دیگر این عمل جراحی است. وقتی این عمل را انجام می‌دهید، ممکن است نتوانید مواد غذایی مورد نیاز خودتان را به میزان کافی دریافت کنید؛ بنابراین این احتمال وجود دارد که به کم خونی، ضعف استخوان‌ها و کاهش وزن دچار شوید.

 

عمل لاپاراسکوپی باندینگ شکمی چیست؟

بریم سراغِ عمل بعدی!

یک عمل جراحی دیگر که خیلی هم طرفدار دارد، عمل لاپاراسکوپی باندینگ شکمی است. در این عمل، به کمک باند، معده‌تان را به دو بخش بزرگ‌تر و کوچک‌تر تقسیم می‌‌کنند. بخش کوچک‌تر معده به وسیله یک کانال به قسمت‌های دیگر معده وصل می‌شود.

این کار باعث می‌شود تا کمتر غذا بخورید.

جالب است بدانید که در این عمل، می‌توان باندهایی که استفاده می‌شود را تنظیم کرد!

جراحی لاغری لاپاراسکوپی، یکی از ساده‌‌ترین جراحی‌های لاغری‌ است که بسیاری از پزشکان برای کاهش وزن افراد، از آن استفاده می‌کنند؛ امّا باید بدانید که در این عمل نسبت به عمل‌های دیگری که توضیح دادم، کاهش وزن کمتری رخ می‌دهد.

یعنی درست است که به هر حال برای افراد با BMI بالا توصیه می‌شود، امّا کسانی که اضافه وزن‌شان بالاتر امّا نزدیک به مرز است، این عمل را انتخاب می‌کنند و کسانی که وزن‌شان بالاتر و فاصله زیادی تا مرز دارند، عمل‌های دیگر.

 

عمل لاپاراسکوپی باندینگ شکمی چه عوارضی دارد؟

یکی از اصلی‌ترین عوارضی که عمل لاپاراسکوپی باندینگ شکمی برایتان دارد، بازگشت چاقی با مصرف زیاد شیرینی‌جات است. بنابراین باید حسابی حواستان به خوردن شیرینی‌جات باشد؛ کافی است یکم حتّی اگر مقدار مجاز بیشتر مصرف کنید تا خیلی راحت دوباره درگیر چاقی شوید.

قطعاً این چاقی به شدت قبل نخواهد بود امّا متوجه‌اش خواهید شد.

تازه این احتمال هم وجود دارد که باند‌ها یا حلقه‌هایی که مانند یک کمربند دور معده‌تان را گرفته‌اند، عفونت کنند. لغزیدن و یا کار نکردن حلقه، داشتن استفراغ و حالت تهوع در اثر زیاد غذا خوردن هم از عوارضی هستند که پس از عمل باید منتظرشان باشید.

همچنین ممکن است مشکلاتی برای تنظیم باند یا حلقه، در زیر پوست برای افراد به وجود بیاید.

 

عمل پلیکاسیون معده چیست؟

آخرین عملی هم که برای لاغری وجود دارد، عمل پلیکاسیون معده است.

در این روش، پزشک طول معده شما را کم می‌کند تا بخش زیادی از فضای معده، کاهش پیدا کنید. در این عمل برای این که پزشک بتواند طول معده را کم کند، آن را بر روی خودش پلیسه خواهد زد.

این روش باعث می‌شود تا غذای کمتری بخورید و در نتیجه، روز به روز لاغرتر شوید. از آنجایی که چنین روشی فقط برای افراد دارای اضافه وزن زیاد توصیه می‌شود، اکثر پزشکان آن را برای کسانی انجام می‌دهند که BMI آن‌ها چیزی بین 35 تا 40 باشد.

چنین محدوده BMI می‌تواند تا بخش زیادی به کمک ورزش و تغذیۀ سالم کاهش پیدا کند. بنابراین خوب فکر کنید و ببینید که دنبالِ راه پرخطری مثل عمل هستید یا روشی که حتّی اگر باز هم به هر دلیلی چاق شوید، خودتان بتوانید لاغر شوید؟

 

جراحی پلیکاسیون معده چه عوارضی دارد؟

یکی از خوبی‌هایی که این عمل دارد، این است که هیچ قسمتی از معده براداشته نمی‌شود و فقط کوچکتر می‌شود.

همچنین پس از اینکه این عمل را انجام دادید، این فرصت را دارید که هر وقت به هر دلیلی نیاز بود، معده‌تان را به حالت قبل برگردانید. در روش‌های دیگر چون قسمتی از معده بریده می‌شود،  امکان بازگشت معده به حالت سابقش وجود ندارد  ولی در این جراحی، این کار ممکن است.

امّا به هر حال این عمل هم مثل هر عملی، عوارضی دارد.

درست است که در این عمل هیچ قسمتی از معده بریده نمی‌شود امّا چون با بند معده به دو بخش تقسیم می‌شود، ممکن است در شکم نشتی به وجود بیاید؛ اگر هم اتفاق بیافتد، این نشتی بسیار کم خواهد بود و می‌توان پلیسه‌ها را از یک دیگر باز کرد تا مشکل حل شود.

 

آیا انجام دادن عمل جراحی معده، خطرناک است؟

مطمئنم هر کسی که می‌خواهد این عمل جراحی را انجام بدهد، این سوال را می‌پرسند.

اول از همه باید بگویم که عمل‌های جراحی فقط به عمل معده منتهی نمی‌شوند و همان طور که گفتیم روش های لاغری زیادی وجود دارد و در جواب این سوال باید بگویم بله! هر عملی عوارض خودش را دارد و در صورت مراقبت نکردن، ممکن است اوضاع بد‌تر از قبل هم بشود.

 از طرفی درست است که این عمل‌ها شما را لاغر می‌کنند امّا دیگر نمی‌توانید مثل روز‌های قبل از عمل‌تان به سلول‌هایتان سوخت رسانی کنید.

تازه بعد از مدتی هم دچار کمبود ویتامین‌ها و مواد ضروری مورد نیاز بدن می‌شوید. بنابراین قطعاً عوارض این عمل‌ها بر روی روحیات و سلامتی‌‌تان هم اثر زیادی می‌گذارند.

 

ورزش یا عمل جراحی لاغری؟

مسلماً حرف من این است که ورزش کردن را انتخاب کنید؛ چون یک راه کم هزینه با فواید بسیار و عوارض کم است.

اگر هنوز این راه حل آسان را انتخاب نکردید و سراغِ رژیم‌های غذایی مناسب نرفتید، لطفاً سراغ عمل جراحی لاغری نروید.

 

فکت علمی

عمل‌‌های جراحی لاغری بیشتر برای کسانی مناسبه که شاخص توده بدنی یا همان BMI آن‌ها بیشتر و بالا‌تر از 35 یا 40 باشه‌. یعنی آقایون باید حدودا 50 کیلو وزن اضافه و خانم‌ها 35 کیلوگرم وزن اضافه داشته باشن تا بتونن عمل جراحی لاغری انجام بِدَن.

 

بهتر است اول راه حل بهتر، یعنی جلو رفتن با یک سبک زندگی سالم را انتخاب کنید و با خودم کم کم پیش بروید تا ببینید که چطور ورزش و تغذیۀ سالم در کنار هم، هم حال روحی‌تان را بهتر می‌کند و هم حال جسمی.

بنظرم اول باید این راه را امتحان کنید و بعد اگر مشکل‌تان حل نشد، سراغِ جراحی‌های لاغری پرخطر بروید که حتّی افرادی، متاسفانه جان خودشان را هم از دست داده‌اند.

برای اینکه بتوانید طعم یک سبک زندگی سالم را بچشید، پیشنهاد میکنم همین الان روی لینک زیر کلیک کنید و حسابی دربارۀ دورۀ سه قدم تا لاغری من اطلاعات کسب کنید:

 

 

هایلایت اینستاگرام: ثبت نام در دورۀ سه قدم تا لاغری

 

 

منتظر شما در دورۀ خودم هستم :)

 

سخن پایانی

خیلی از خانم‌ها وقتی به خودشان نگاه می‌کنند و چربی‌هایشان را می‌بینند، اولین کاری که می‌کنند سرچ کردن برای انواع جراحی‌های لاغری پرخطر است تا یک کدام را انتخاب کنند و سریع از شرّ چربی‌هایشان خلاص شوند.

حالا که تا انتهای این مقاله رسیدید، متوجّه شدید که چه جراحی‌های لاغری وجود دارند و عوارض هر کدام چیست.

خب، اینم از این مقاله :)

شما برای لاغری چه تصمیمی دارید؟ قرار است سبک زندگی سالم را انتخاب کنید یا سراغِ جراحی‌های لاغری بروید؟